5 februari, 2020

Lösa trådar – eller vad händer just nu?

”Lösa trådar” rent diskussionmässigt är rätt ofarliga, men är trådarna elektriska, är deras löshet direkt kopplat till hur brandbenägna de är… Vet inte riktigt vart jag är påväg med den här diskussionen, det blir liksom bara lösa trådar…

Ibland känner jag för att bara skriva några tankar i största allmänhet om vad vi gör på denna podd, så det tänkte jag göra här.

Januari är över och februari känns som april rent vädermässigt. Podden går framåt med stora steg. Vi kom igång riktigt bra efter sommaren med många intressanta intervjuer. Och hela tiden har lyssnarantalet långsamt men säkert ökat. Intervjuerna drar mycket nytt folk som kanske är intresserade av personen vi pratar med eller fått veta om oss via personens sociala medier. De vanliga snacken är också populära. Att försöka gissa vad som lockar mest kan vara en utmaning, men vissa mönster kan skönjas. Enligt min högst personliga åsikt verkar det, som jag sagt tidigare, ha varit en bra idé att börja väva in fler historier i snacket,. Att blanda mer tekniska avsnitt med avsnitt som tar oss in i närliggande områden fungerar också vad det verkar. När vi pratade om Nordkorea, kunde vi bjuda på en genomgång av hackergrupperna som är kopplade till landet och samtidigt ha en diskussion om varför man hackar och vilken relation man har till resten av världen. Vi kom till och med in på ämnet ”Käre ledare”, en känd bok skriven av en politisk flykting med inside-information från Nordkoreas ledning.

Vi har också samarbetat med SIG Security, vilket gjort att ni kunnat följa deras föredraghållare som berättat om sina favoritämnen. Det blev till och med en radioteater där ostoppbar entusiasm för molnet mötte skeptisk motkraft som manade till försiktighet. Och i ett annat avsnitt fick vi veta om vad som snart kanske blir en molncertifiering som backas av EU.

Commodore 64, en dator från den tiden då datorerna verkligen såg ut som… ehh… brödboxar?

Vi stötte flera gånger på ämnet retrodatorer och hackarna som älskade dem. Jörgen Nissen berättade om de ungdomar som växte upp med hemdatorn. Pontus Berg, också känd som Bacchus från Fairlight, tyckte det handlade lite för mycket om att bryta sig in i system när vi pratade om dåtidens hackare och kom själv istället med en mycket intressant berättelse om dåtidens demoscen och spelpirater. Det blev tillsist nästan en serie om en svunnen tid som ändå var alldeles nyss.

När julen stod för dörren samlade vi ihop årets olika diskussioner som att lita på varandra till ett avsnitt om digital trust. Nyårsavsnittet sammanfattade allting och introducerade termen ”bläord”. Alltså sådant där som man har hört någon gång för mycket. 2018 års nyårsavsnitt förutspådde ju a AI skulle vara hett och nu landade termen istället som just ett ”bläord”.

Och vad händer i vår?

Vi har kört igång en miniserie på tre avsnitt i samarbete med Debricked som handlar om open source och vad en utvecklare behöver tänka på för att hålla allting så säkert som möjligt.

Intervjuerna fortsätter och vi jagar ständigt intressanta personer som kan ge sina högst personliga insikter inom säkerhetsområdet.

Och vi har inte glömt att nörden måste få vara med. Det kommer bli avsnitt där vi går ner på djupet i ämnen. Senast var det ju brandväggen, där vi ställde upp den klassiska brandväggen mot proxyn och lät dem gå en ”boxningsmatch” i tre ronder.

Vi håller redan på att dra i trådarna för att få tag på vårens talare på SIG Security och kommer fortsätta samarbeta med dem under hela 2020.

Det blir en intressant och lärorik vår här på IT-säkerhetspodden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top