4 december, 2022

#189 – SMS – hur säkert är det egentligen?

En kvinna med en mobil, som kanske skickar SMS. Det är vad bilden föreställer.
Din mobiltelefon må vara från i år, men SMS är så gammalt att du kanske inte ens var född när det första meddelandet sändes.

Avsnittet: SMS – hur säkert är det egentligen?
Inspelat: 2022-12-01 (publicerat 2022-12-04)
Deltagare: Erik Zalitis och Mattias Jadesköld.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – SMS – hur säkert är det egentligen?

Medan du lyssnar

Alla säger det: du kan inte lita på SMS eller epost. Det är vykort och så är det ju. Men SMS har man aldrig försökt fixa, så det är säkert nog för vår tid. Och det lär inte hända i framtiden heller. Om man vill ha en meddelandetjänst med säkerhet, kan man ladda ner signal. Även Whatsapp, Teams och Messenger är mycket säkrare i sig själva, även om de inte ger full ”end-to-end encryption”. Alltså en kryptering som är obruten mellan avsändare och mottagare.

2018-01-18 är dagen då folket på Hawaii fick ett SMS-meddelande som varnade för att kärnvapen var påväg. Det var ett misstag som gjorts av en operatör. Det var alltså lite längre sedan än som jag minns det.

Jag driver på rätt snabbt för att komma fram till säkerhetsfrågan och landar sedan i frågan om varför det ser ut som det gör.

Men det finns en mekanism som kan säkerställa att sändaren är korrekt autentiserad. Den standarden kallas ”SMS SenderID” och fungerar bra. Dock är den inte tillåtet i alla länder och inte garanterat att finnas och fungera där du är. Jag jämför det med ”den blåa checkboxen” i Twitter, som är ungefär lika säker som jag ser det. Det är överdrift, men jag anser inte att en liten ikon som säger ”detta är korrekt och säkert” räcker längre.

För att sammanfatta det hela: det är inte säkert, har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det.

Länkar – SMS – hur säkert är det egentligen?

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top