#228 – Resan kring Chat Control 2.0

 • 3 december, 2023

Turerna kring Chat Control 2.0 har varit en del sedan det förs introducerades i maj 2022. Kritiken över massövervakningen har varit massiv.

Men varför då? Det handlar ju om att upptäcka sexuella övergrepp på barn, så vad är problemet med det? Hur skulle det fungera rent praktiskt och teknisk?

Mattias Jadesköld och Erik Zalitis tar sig igenom hela händelseförloppet fram till idag. Och kan det vara så att man alldeles nyligen hittat en smart väg farmåt?

Nytt för detta avsnitt är samarbetet med Dataföreningen kompetens där du som lyssnare erbjuds rabatt på IT-säkerhetsutbildningar. Så om det inte räcker med podden som kunskapslyft, klicka på länken (länk).

Använd ”ITSÄKERHETSPODDEN” som rabattkod.

2 comments

 1. Karl Emil Nikka skriver:

  Hehe, nejdå. Jag laddar inte revolvern. Stort tack för att ni bevakar frågan. Observera att det enbart är Europaparlamentet som stöttar förslagsversionen där den stora nyheten är att totalsträckskrypterade tjänster ska förbli tillåtna samt att totalsträckskrypteringens funktion inte får undermineras. Det sistnämnda är extra viktigt eftersom både svenska regeringen (påverkar Sveriges ställning i ministerrådet) och europaparlamentariker för Socialdemokraterna (påverkar Europaparlamentet) vill att totalsträckskryptering ska vara tillåtet men att dess funktion måste kunna kringgås.

  Nu stundar trilogförhandlingar mellan EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet. Ministerrådet har än så länge ingen enighet, men Sveriges position i ministerrådet är att totalsträckskrypteringen måste kunna kringgås!

  1. Erik Zalitis skriver:

   Tack för din kommentar, Karl-Emil. Du gör ett utmärkt jobb. Mvh Erik Zalitis

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top