6 mars, 2019

En titt på branschens ordsallad

Det är många olika ord i omlopp inom IT-säkerhetsområdet och därför tänkte jag beskriva några av dem:

– Vulnerability / Sårbarhet
En sårbarhet är ett fel i ett program som kan utnyttjas för att ta över programmet, hindra det från att fungera eller ändra i dessa funktion.

– Exploit / Som substantiv: kod som utnyttjar sårbarhet, som verb: att utnyttja en sårbarhet
Kod som utnyttjar en sårbarhet för att attackera ett program eller en maskin. Virus, masker och annan farlig kod använder exploits för att ta kontroll över system. Jag har inte hittat något riktigt bra Svenskt ord för exploit.

– Payload
Koden som ska köras på ett system som just tagits över. Automatiserade programvaror som MetaSploit framework består normalt av exploitkod för att ta sig in i systemet och en payload som utför önskade attacker. En vanlig payload är ett reverse-shell, som är en kommandoprompt med fulla rättigheter som upprättas mellan ditt system och det du just tagit över. Exploitkoden är som en missil med payloaden som sin stridsspets.

– Malware / Farliga program
Program som egentligen inte är virus, utan men har oönskad effekt. Malware kan ofta spela in tangentbordstryckningar(keyloggers), skicka iväg kontokortsuppgifter från din maskin eller visa oönskad reklam.

– Threat / hot
Ett hot är något som kan skada, skapa oönskade förändringar eller förstöra. Exempel på hot: inbrott, stulna datorer eller stöld av hemlig information.

– Threatagent / hotagent Någon som genomför ett hot. Om hotet är inbrott, är en inbrottstjuv en hotagent.

– Risk Ett vanligt sätt att se en risk är att se den som något som uppstår när sårbarhet och en hotagent existerar samtidigt. En dåligt låst dörr är en sårbarhet medan en inbrottstjuv är en hotagent. Tillsammans uppstår en risk!

– CIA-triaden
Confidentiality, Integrity, Availability. Detta är en enkel men effektiv metod för att analysera IT-säkerhetsrelaterade hot. Confidentiality (konfidentialitet) handlar om att hantera hot om informationsläckage. Det kan handla om allt från att hindra attackerarna från att läsa hemliga dokument till att undvika läckage av kontokortsuppgifter. Integrity (Integritet) handlar om hot mot informationens pålitlighet. Det handlar ofta om att skydda dokument eller information från obehörig förändring. Ett exempel finns i filmen Wargames där huvudpersonen attackerar sin skolas datorsystem för att ändra och förbättra sina betyg. Tillgänglighet (Availability) handlar om hot mot systemets nåbarhet. Om man tänker stänga ner databaser eller skicka miljontals anrop till ett system för att lasta ner det, faller attacken inom denna kategori.

Detta är inte en komplett lista på något sätt. Definitionerna kan säkert också debatteras, men denna lista är menad för att klargöra de olika begreppen som ofta används i t.ex. säkerhetsbulletiner. Området kan fördjupas nästan hur mycket som helst. Och ja, det blir lätt mycket svengelska, det erkänner jag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top