6 juni, 2020

Show Notes för 79 – Anonym med Tor och Tails

Effekten av att norpa första bildresultatet från Google när man söker på ”Tails”. Kanske ändå rätt ok, givet att han är någon form av räv. Typ Firefox alltså eller nåt?

Avsnittet heter 79 – Anonym med Tor och Tails
Det spelades in 2020-06-06 och lades ut 2020-06-07.
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis.
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Skulle man bara prata anonym surfning, skulle vi kunna hålla på i timmar. Men om vi väljer ut den lilla tårtbit av anonymisering som heter TOR (The Onion Router) och den vanligaste vägen att använda det, Tails, har vi i alla fall ett väl avgränsad diskussion.

Vi har hållit oss från att dyka allt för djupt i den snåriga djungel som är att vara anonym.

Först en korrigering: Runt 11:10 säger jag att det troligen är mycket svårt att dekryptera en HTTPS-förbindelse på vägen givet att man inte hittar en sårbarhet (eller kan använda ett förfalskat certifikat som webbläsaren litar på). Det är sant förutsatt att man använder HSTS eller lösningar som HTTPS Everywhere. Gör man inte det, kan program som SSLStrip lura browsern att köra i klartext… Eller kunde.. För moderna webbläsare skriker i högan sky om en site inte är krypterad. Så det är nog inte så lätt längre att dekryptera, men för att vara så korrekt som möjligt (Vilket är den önskvärda nivån av korrekthet) bör det ändå påpekas.

En till korrigering: min kritik mot icke-härdade operativsystem skulle kunna tolkas som att Tails alltid är helt säkert, fast det är det ju inte så alls. Men det har mindre attackyta och är därför mycket mer lämpligt för anonymisering än att köra Windows 10 eller, säg, Ubuntu. Bara så det är klart. 🙂

Sen till funderingarna om HTTPS gör det svårare att injicera skadlig kod i en webbläsare. Det är såvitt jag kan se sant, men det finns ju fortfarande siter som inte har HTTPS, och då blir liknande attacker möjliga. De sårbarheter som användes av FoxAcid är sedan länge fixade. Men det är värt att notera att det är en fördröjning av patchningen av FireFox i Tails, eftersom det inte finns en uppdateringsmekanism, utan kräver att Tails uppdateras i sig.

Sen till det där med ”rent mjöl i påsen”. Jag kallade det för en idiotisk debatt, vilket det verkligen är. Men om någon undrar hur jag ser på det hela, finns en längre text skriven av mig här. TLDR: jag avskyr begreppet då det kommer med en outtalad anklagelse mot alla som vill hålla något hemligt, trots att det inte är något annat än den frihet vi alla måste få kräva.

Dock är det uppenbart att TOR-nätverket historiskt visserligen har fungerat men även ofta blivit en väg där underättelsetjänster och andra aktörer hare kunnat fånga folk som de tror har något att dölja.

En lite otäck tanke är att kanske är anonymitet i framtiden enbart en möjlighet om man inte försöker vara det, utan ser till att se ut som alla andra på nätet. Den som vägrar ha en Facebook-sida eller något annat socialt media sticker i och med detta ut själv, vilket är en oroväckande utveckling i sig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top