4 mars, 2020

Det där rena mjölet

Internet plus bevakning, är det: 1) säkrare? 2) The Truman show? 3) Båda delarna? Fundera i grupp och säg svaret högt ut i ett tomt rum, så registrerar vi det och återkommer.

”Den som har rent mjöl i påsen, har inget att frukta”. Är det bara jag, eller har det någonsin känts bra att höra? I det finns en anklagelse: att de som är rädda för övervakning också är skyldiga till något. Det man egentligen lägger till är ”för du har väl rent mjöl påsen?”. Ett sådant maktspråk/härskarteknik är svår att kontra. Om man försöker, går man i andras ögon från ”potentiellt skum typ” till ”garanterat paranoid”. Men låt oss försöka hålla diskussionen rationell. Alla organisationer, grupper eller företag kan utöva makt på otillbörliga sätt. Det kan vara av många skäl, men ett skydd är att olika aktörer håller varandra i schack. Lagar och regleringar gör en del av jobbet. Offentlighetsprincipen är en annan. Ingen har okontrollerad makt över allting. Politiker, företagsledare och vanliga personer kan hållas ansvariga för sina handlingar. Med GDPR kan det bli dyrt att bete sig på ett osäkert eller tvivelaktigt sätt. Denna ömsesidiga kontroll håller antalet övertramp nere.

Men så har vi händelserna de sneaste 15-20 åren. Vi har sett inskränkningar och en väg öppnas för ett allt större godtycke i maktutövningen. Det görs givetvis saker för att öka transparensen, men mer gör för att minska den som jag ser det. Övervakningsdebatten är död och begraven sedan slutet av 00-talet och effekterna av den är nu sådana att vi ofta får för oss att det alltid varit just såhär. Nu kommer hemlig dataavläsning upp på bordet. Det är ju också veckans poddavsnitt. och handlar om att polisen kan installera skadlig kod på misstänktas datorer och mobiltelefoner. Juristerna skakar på huvudet och få verkar tycka att det är särskilt vettigt: det som snart blir vardagsmat. Det är ju inte det att man inte borde få modernisera spaningsarbetet utan snarare hur lätt det blir att göra totalt intrång på en persons liv och sedan slira ner för den rutschkana som ”ändamålsglidning” verkar vara. Om tio år är det ju igen ”som det nog alltid har varit” och vi är oroliga över något nytt lagförslag som åtminstone för stunden känns drakoniskt.

IT-säkerhetsområdet är för all framtid ihoptvinnat med brottbekämpning och rätten till privatliv. Hur mycket man än associerar vårt område till SQL-injektioner och buffertöverskrivningar är det så. Hur du än ser på det som nu händer, är det mycket viktigt att du lär dig att förhålla dig till det och inte tittar åt andra hållet. Vi bäddar just nu som vi snart kommer att få ligga… Gilla det eller inte, men så är det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top