25 april, 2020

Show notes för #73 – När Hizbollah knäckte Israels radio

Ett exempel på hur en frekvenshoppande sändning kan se ut på ett ”vattenfallsdiagram” i ett program som matas av en SDR-mottagare.

Avsnittet heter #73 – När Hizbollah knäckte Israels radio
Det spelades in 2020-04-25 och lades ut 2020-04-26.
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis.
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

De flesta avsnitt vi gör är enkla att källforska till och därför behöver vi sällan spekulera i saker och ting utan kan berätta korrekta fakta om allt vi pratar om. Detta avsnitt är annorlunda och tvunget att bli spekulativt till sin natur, eftersom stridande parter är ovilliga att berätta hemligheter och kan antas sprida information som helt eller delvis inte är korrekt.

Vi berättar historien och pratar om teknikerna som används av de olika parterna utan att beskriva helt exakt hur de olika militärerna använder dem. En del av det är hemligt, annat kan vara svårt att hitta detaljer om och en del kan även vara föråldrat. Så diskussionen blir därför något schematisk men ger dig ändå allt du behöver veta.

Här är några fördjupningar i ämnena vi pratar om:

När kom SDR (Software Defined Radio)?

Tekniken kom till så tidigt som på 1970-talet, men började utvecklas som ersättare för traditionella radiosystem på 1990-talet. På 2000-talet mognade tekniken och blev allt mer vanlig. 2009 fanns den till exempel i många 3G-mobiler. Detta gör att, precis som Erik säger, är det definitivt en möjlighet att Hizbollah kan ha använt denna teknik mot Israel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Software-defined_radio

Några noteringar om frekvenshoppning

Jo, alltså det är ju lämpligt att kryptera sändningen också… Hohum… Säger bara det.

Förutom de saker vi pratade om vad det gäller frekvenshoppning, kan man lägga till att tekniken också gör det mycket svårare att störa sändningarna eftersom frekvenserna byts hela tiden.

Däremot är ju SDR-tekniken något som ändrat ekvationen och frekvenshopp i sig självt är inte längre nog för att skydda sändningen.

Väl värt att notera är också att det kan vara svårt att följa frekvenshoppande sändningar även med en SDR-mottagare om varje sändning plockas upp så svagt att den ligger nära brusmattan i mottagningen.

Den otroligt duktiga uppfinnaren och skådespelerskan Hedy Lamar anses idag vara frekvenshoppningens moder.

Enigma

Vi kommer in på ett kär gammal diskussion, nämligen Tyskarnas Enigmakrypto och hur det knäcktes. Detta har inte så mycket med ämnet för dagen att göra, men är en intressant avstickare till gamla tiders radioavlyssning. Här kan ni höra avsnittet.

Länkar…

SDR-tävlingen vi pratar om:

https://www.rtl-sdr.com/tag/frequency-hopping/

Bruce Schneier som ställer sig tveksam till sanningshalten i rapporten:

https://www.schneier.com/blog/archives/2006/09/did_hezbollah_c.html

The Registers artikel som herr Schneier refererar till:

https://www.theregister.co.uk/2006/09/20/hezbollah_cracks_israeli_radio/

DVB-T mottagaren vi pratar om:

https://www.amsat.se/2012/11/20/guide-lyssna-med-rtl-sdr-under-100-kr/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top