#15 – kryptering från Sparta till nu

Vi börjar från början och berättar hur kryptering fungerade på Caesars tid, vidare till Enigma för att sedan resonera kring dagens kryptering. Men är kryptering alltid bra?

2 comments

 1. Kristian skriver:

  Tjenare,

  Ny lyssnare, jag gillar podden och håller just nu på att jaga ikapp det gångna året.
  Men, men men men, som med allt så är inte ens herrarna som driver ITsäkerhetspodden perfekta.
  Jag är själv 70talist, och gillar när folk snackar om ”den gamla goa tiden”, mest såklart av nostalgi, säkerheten var ju uppenbart inte bättre då.

  Men, till saken. Det var kul att ni snackade om TCP/IP over avian, vilket är et gammalt protokoll. Gammalt gammalt gammalt. Vi snackar tidigt -90 tal. Jag läste nog RFC’n kring -95 nånstans.
  Men, jag måste ju få påpka missen, det är såklart inte TCP/IP over avian, det är IP over avian. Vi snackar altså duvor som bärare utav IP, istället för TCP eller UDP. En liten miss, men herrarna är så pass kompetenta att ni borde insett missen så snart ni nämner det.

  1. Erik Zalitis skriver:

   Ja, det är ju en god poäng. När man tänker på det är det uppenbart att det duvorna implementerar en klassisk lager 3-routing snarare än en stateful pigeon inspection. Faktum är att det är min gissning att det är väldigt knepigt att köra TCP-trafik över duvor överhuvudtaget på grund av den höga latensen. Man är troligen mer betjänt av att nöja sig med UDP. Men i ett sådant fall får återsändningen hanteras på lager 7 och vara byggt på någon form av väldigt tolerant protokoll. Bortfallet av paket på grund av alla katter och skjutglada jägare är troligen något som gör denna mekanism mindre kostnadseffektiv. Har hört ryktas att någon form av märkliga glasartade rör med ljus i är ganska populärt och verkar vara mer pålitligt, men å andra sidan vem litar på dessa nymodigheter? Tacka vet jag rörpost. Det borde gå att bygga om för Internettrafik på något sätt. //ErikZ

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top