20 mars, 2020

När det gått snett i verkligheten inom Open Source

I IT-säkerhetspoddens tredje, och sista, är Linus Karlsson (Security Specialist) från Debricked med oss och pratar om när det gått snett I verkligheten. 

Riskerna att inte uppdatera Open Source och beroende applikationer

Ett vanligt fenomen är dåliga rutiner på att uppdatera sin mjukvara  (eller dependencies som det benämns i avsnittet). Linus tar fallet med Equifax som exempel. 

Equifax är ett stort kreditupplysningsföretag I USA som drabbades av en läckage där 145 miljoner människors information läckte. Ungefär hälften av USAs befolkning. Information som namn, adresser och körskortsuppgifter läckte. 

Grundorsaken berodde på att Equifax nyttjade ett bibliotek, som är väldigt vanlig, som heter Apache struts. Biblioteket används för att skapa webtjänster baserat på Java. 

Trots att Equifax upptäckte sårbarhet i Apache struts tog det ungefär ett halvår innan de presenterade detta. Anledningen vara att biblioteket inte uppdaterats och konsekvenserna blev att Equifax fick sitt varumärke svärtat samt att de fick betala tillbaka oerhört mycket pengar. De fick bland annat erbjuda gratistjänster till sina kunder. 

Om man litar på A, som litar på B, betyder det automatiskt så att man litar på B? 

Linus tar ett annat exempel som är mycket mer sofistikerat och som bygger på just att man litar på sin mjukvara och på så viss även litar på mjukvarans beroende program. 

Den här gången drabbar det registryt NPM, eller rättare sagt Event Stream som är ett populärt paket bland java-script. Paketet gör en väldigt specifik grej, och i just detta fall, strömmar av event. Paketet är oerhört populärt och nyttjas i massor av mjukvara. 

Event Streams skapare blir kontaktad av en okänd person som har ett antal förslag på förbättring och skickade dessa. Allt kändes som att personen agerade i all välmening. Förbättringarna godkändes, men ytterligare en dependencies smögs med. Det syntes men eftersom personen verkade schysst lade man ingen större notis om det, eftersom det inte innhöll något skadligt. 

Men en månad senare uppdaterades just den här dependencies med ny kod. Den här gången skadlig!  

Attacken var väldigt sofistikerad, och riktad, eftersom den skadliga koden aktiverades bara när mjukvaran hanterade Bitcoins. Dessutom om balansen på Bitcoin-plånboken hade hög likviditet. På så vis upptäcktes det inte lika lätt. 

Konsekvenserna är okända men skadliga koden skeppas tillsammans med mjukvara för Bitcoin. 

Hur kan man skydda sig mot detta? 

I första exemplet gäller det givetvis att se till att ha en tydlig patchrutin. Mjukvaran ska vara uppdaterad. Man måste också ha koll på vilka beroenden som finns i mjukvaran och att även dessa är uppdaterade. 

Det andra exemplet är knepigare eftersom det nästan är ett Social Engineering-attack där skaparen av mjukvaran luras att uppdatera sin kod. Ett tydligt svar finns inte riktigt utan det diskuteras fortfarande huruvida det är grundaren som var oansvarig medan en annan stor grupp tycker att man inte kan ha sådana förväntningar på en person som skapat mjukvaran på sin fritid. Dessutom en person som inte har tid att uppdatera mjukvaran längre. 

Vem man ska lita på kanske inte är det viktiga utan mer mekanismen hur man tar in ny mjukvara, och upprätthåller den, i sin kod. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top