10 april, 2022

#164 – Lifelocks ödesdigra reklam

Lifelocks stora reklamskylt där Todd Davis gav ut sitt SSN.
Dum idé nummer 4711: sätt ut din privata information, så alla hackare med en öl handen kan se den.

Avsnittet: 164 – Lifelocks ödesdigra reklam
Inspelat: 2022-04-07 (publicerat 2022-04-10)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Lifelock

Medan du lyssnar – Lifelock

Det där med poddinspelning är speciellt. Jag (Erik) har en bakgrund inom radio och där gäller andra regler. Inom radio är det kortfattat som gäller, men i poddvärlden är det snabba, munhuggande dialoger som gör att podden blir kul att höra. Och det har varit en omskolning för mig, men det gäller att balansera mellan att blixtsnabbt svara och att bli tjaffsig, pladdrig och flamsig. Inte för att vi alltid lyckas, men lite pikar i all välmening är ett måste. Märkligt nog börjar vi så smått spela karaktärer baserade på oss själv, i form av två gamla gubbar, och det är roligt att göra! Jag tror de flesta vet vad ”band” är, men lite kul ska man ha.

Ormolja för din rädsla – eller hur Todd Davis retade upp hackare och fick stå sitt kast

All right, ämnet då: Lifelock. Året var 2007 och det förvånar mig hur svårt ”utmana inte ödet”-mentaliteten kan vara för vissa. Todd Davis verkar ha varit en vildhjärna som inte tänkte så mycket innan han sålde idéer som han inte underbyggt så väl. Samvetet verkar också hygglig rymligt, varför den giftiga kombinationen spela på folks rädsla och ”ormolja” kom att visa sitt fula tryne.

Så Lifelock är alltså en tjänst för att larma dig vid identitetskapningar och hjälpa dig att hantera det juridiska om du får din identitet kapad. I USA är detta otroligt vanligt på ett sätt som vi i Sverige inte riktigt verkar ha greppat. Och det är absolut inte ofarligt här heller, vill jag påpeka!

Och Lifelock sålde i slutet av 2000-talet en lösning som inte fungerade och Todd själv fick sota för att han satte ut sitt eget SSN (Social Security Number) i reklamen. Ingen gillar en skrytmåns, så Todd fick se många bedrägerier i sitt eget namn.

Idag är Lifelock fortfarande igång och är troligen ett mer trovärdigt företag som lärt sig sin läxa och ägs dessutom av Symantec. Så förmodligen var Todd Davis avgång det bästa som kunde hända firman. Det kanske låter elakt, men hans dåliga omdöme och mer ohederliga framtoning har ingen plats i den moderna it-säkerhetsvärlden.

Länkar – Lifelock

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top