3 april, 2022

#162 – Contis koppling till ryska regeringen

Avsnittet: 162 – Contis koppling till ryska regeringen
Inspelat: 2022-04-01 (publicerat 2022-04-03)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Avsnittet om Conti illustreras med en klassisk "Guy Fawkes"-mask på en skärm som ser lagom hackerish ut.
Rysslands hackare är anonyma! Det är i alla fall så tills Ukrainska säkerhetsspecialister avslöjar dem och deras metoder.

Lyssna på avsnittet – Conti

Medan du lyssnar – Conti

Allt förklaras givetvis i poddavsnittet, men jag vill gärna bryta ut några av ämnena och beröra dem även här. Så låt oss prata Conti, som nu har avslöjats genom ett läckage av deras privata kommunikation. Vi börjar kunna se hur de arbetar och hur de är kopplade till Ryssland.

– Vad är Contis modusoperandi?

Ransomware! Börjar bli en upphakad skiva nu, men det fungerar mycket bra för det mesta. De krypterar dina filer och exfiltrerar ditt data så de kan utpressa dig dubbelt. Men givetvis är vi rätt på det klara på att viktiga data även når Kreml.

– Hur nära står hackinggruppen Conti den ryska regeringen egentligen?

Svårt att säga 100% exakt, men det bästa bedömningen både jag och Mattias gör är att Ryssland har dem som en form av konsulter som de kan ge i uppdrag att ta reda på information, sno forskningsdata och stjäla pengar.

– Håller Ryssland på att bli ett nytt Nordkorea?

Här sticker jag ut hakan lite, och ställer denna fråga. I och med sanktionerna, blir det allt svårare för dem att sälja gas, olja och andra produkter. De har ingen annan nation som kan backa upp dem på samma sätt som Kina, men detta kan givetvis ändras. Så internationell brottslighet kan bli det nya sätt som Ryssland får in pengar i sin krympande ekonomi. Och detta måste vi ta med i våra beräkningar och förhålla oss till. Ryssland slutade fungera som en demokrati när Putin defacto gav sig rätten att lägga till valperioder efter behag. Det blir liemannen som avlöser honom!

– Vad säger de hemliga meddelandena om Contis gruppmedlemmar?

Att göra en psykologisk undersökning på folk man aldrig träffat är vanskligt och man talar ofta om ”Goldwater-regeln” som säger att enbart en psykolog som är i kontakt med personerna och har dessa som patienter kan uttala sig. Och det finns en sekretess i dessa fall. Så jag nöjer mig med att konstatera att medlemmarnas gruppmeddelanden tyder på ett stort människoförakt och en ännu större intolerans. Homofobi, antisemitism och ren rasism grasserar fritt i meddelandena. Dessutom är språket burdust och vulgärt som standard.

Gruppen är således troligen helt utan självinsikt och utan någon form av intresse av att förhålla sig nyanserat mot andra personer. De känns som deras mentalitet liknar den hos ett gatugäng eller ett MC-gäng mer än kreativa hackare.

Länkar – Conti

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top