28 november, 2021

#145 – Framtidens moraliska dilemman

Anders Sandberg som pratar om Framtidens moraliska dilemman.
Anders Sandberg kör hippie-looken nu. Eller är det post-Covid-looken?

Avsnittet: 145 – Framtidens moraliska dilemman
Inspelat: 2021-11-27 (publicerat 2021-11-28)
Deltagare: Erik Zalitis och Anders Sandberg
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo AB.

Lyssna på avsnittet – Framtiden

Medan du lyssnar – Framtiden

Anders Sandberg – vår mest anlitade gäst – är tillbaka i vårt program för att filosofera om framtidens IT-säkerhetsproblem. Det blir annorlunda för de av er som är vana vid våra mer vardagsnära program. Diskussionen ligger i skiljelinjen mellan IT-säkerhet, filosofi, frågor om mänskligt beteende, vad Mark Zuckerberg kan lära sig av Cyberpunk-literaturen och varför ditt val av kryptografi idag kan visa sig ödesdigert om 10 år.

Anders hjärna rusar som ett snälltåg men diskussionerna spårar ändå aldrig ur, det skulle nämligen kräva att de gick på någon form av spår överhuvudtaget. Men det finns givetvis ett sammanhållande tema och är just framtiden och dess moraliska dilemman.

Tre år!

Den 25 november 2018 gick vår första avsnitt ut i poddetern! Vi har hunnit göra 145 avsnitt, medan vi haft chansen att möta en stor mängd olika IT-säkerhetsexperter och specialister. Under hela tiden har podden drivits av mig och Mattias och varit ett kärt nöje!

Dags att starta showen…

00:00 – ”Detta avsnitt presenteras i samarbete med Nordlo”

00:06 – Vinjett

00:13 – Erik presenterar Anders Sandberg, medan han är redo att prata framtiden.

00:57 – Anders talar om höstloven, som blåser runt i området.

03:38 – Hur berör ditt arbete IT-säkerhetsområdet?

Så, låt oss prata moralen, etiken och framtiden

06:52 – Ok, vi måste först diskutera skillnaden mellan moral och etik för att kunna diskutera hur den kan tänkas fungera i IT-säkerhetsvärlden. Vad är skillnaden mellan moral och etik?

11:25 – Facebooks moderbolag har bytt inriktning och Metaverse är ordet för dagen. Så Cyberpunken känns som den får en renässans, men det är ju ett dyster värd för de som läste Neuromancer. Finns det några lärdomar för Mark Zuckerberg att ta till sig från detta?

13:35 – Ja, men vad ska Mark lära av detta?

18:38 – Jag måste fråga: hur ser du på dessa VR-hjälmar och AR? Är det samma misstag igen, eller kan vi tänka oss att de faktiskt blir en storsäljare denna gång?

21:07 – Kommer vi att hålla sociala media ansvarig för sina handlingar i framtiden?

26:33 – Prepping är ju något som är populärt. Och med TV-serien hackad som går på SVT här i Sverige, kanske vi får cyberprepping som nytt intresse hos folk. Alltså, hur man mentalt och materiellt förbereder sig för hackaren med säkra lösenord, bättre rutiner och framförallt genom att vara vaksam. Fungerar idag – men kan vi veta vad vi måste cyberpreppa för om 10 år?

30:26 – ”Jag är mångmiljardär – om jag bara hittar det förbannade lösenordet!”

32:10 – Kan du lita backuperna du tog för 20 år sedan, medan du inte trodde de skulle användas igen?

33:10 – ”Tryck på knappen – lyssna efter plinget”

33:35 –

I gotta go, me-oh-my-oh…

36:30 – Cyberprepping om 30 år, då?

38:08 – Idag har ju alla en kamera i sin mobil, så alla kan vara medborgarjournalister,  men även lika gärna stå i vägen och filma på olycksplatser. Hur ser du på denna ny tingens ordning? Finns det hopp i framtiden om mer avslöjande rapporter från vanliga människor, eller ska vi oroa oss för snokande grannar och arga personer som lägger upp allt på nätet?

Länkar – Framtiden

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top