16 januari, 2022

Vad kommer hända 2022?

Vad kommer hända 2022? Bilden föreställer vår logotype på bakgrund av en färglagt rymdbild på någon galax eller stjärnbild.
2002 – ett på en galaktisk skala insignifikant mellanår. Men vågar man kalla det ”huvudsakligen harmlöst” ?

Avsnittet: Vad kommer hända 2022?
Inspelat: 2021-01-14 (publicerat 2022-01-16)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – 2022

Medan du lyssnar

Så, vi tog julledigt och ni slapp ännu en podd som skulle sammanfatta ett år som alla upplevt tillsammans redan. Istället får ni ett framåtblickande poddavsnitt där vi pratar om IT-säkerhetsåret 2022 ur en politiskt, ekonomiskt och världsomspännande perspektiv.

Några av ämnena vi pratade om:

AUKUS

Nya ”Stilla Havs-NATO” är ett samarbete mellan USA, Australien och Stor-Brittanien. Det sätter press på Kina och reaktionerna var omedelbara från Kinas regering som kallade det hela ”oansvarigt”. Om ni minns vårt avsnitt om Taiwan, kommer ni säkert ihåg att Kina ser Taiwan som en del av Kina som de vill ha tillbaka.

IT-investeringar för 2022

De stora områdena myndigheter och organisationer vill satsa på under året är IT-säkerhet, digitalisering, automation och IoT. Vi pratar om varför dessa saker är heta och det handlar om att sänka kostnader, minska risker och öka tillgängligheten.

THERE IS NO CLOUD: It's just someone else's computer | by Storj Labs |  Medium
Den stora molnigheten…

Mattias talar sig varm för att SaaS-tjänster och hur de kommer bli allt vanligare. Och det är mycket rimligt, som jag ser det. Själv undrar jag om folk glömt Schrems II-domen som gör det tveksamt om Svenska myndigheter kan använda Amerikanska molntjänster. Jag är inte emot molnet, men manar till besinning för de som vill lägga sina saker där.

Amazon och Västerås

2019 lät Västerås kommun Amazon bygga ett datacenter som åt upp allt elöverskott i området. Som en effekt, tappade man Northvolt-affären, som gick till Skellefteå. Ett moln-datacenter kräver få anställda, då det huvudsakligen är automatiserat. Så det var ingen bra affär för Sverige, tyvärr. Stämmer till eftertanke för framtida it-investeringar.

Elbristen

Vår elkris är en skugga över hela 2022, då den gör det svårt att dra till oss stora företag, även inom IT-branschen.

Dammsugar-debatten

Det var inte ett halvår sedan, utan ganska nära på ett år sedan, som man kunde läsa detta i Expressen:

”Helt otippat har dammsugare hamnat i fokus för debatten om elbrist, som blossat upp igen på grund av den stränga vintern.

En SVT-reporter uppmanade tittarna att pausa den elslukande städapparaten ett par dagar – och nu yr stridsdammet när politiker och andra twittrare sopar till varandra i sociala medier.”.

Wow, som upplagt för en smash.

Det hela handlade om att många tyckte SVT försökte sopa krisen under mattan genom att skjuta ansvaret för att undvika elproblem på Svenska folket. Som jag ser det, var det största problemet, att man inte riktigt ville erkänna den energikris vi faktiskt har. Det handlar mer om vår oförmåga att expandera industrin, än om vi kan lita på elen i hemmen. Det sistnämnda är dock också ett problem idag 2022, vilket vi sett.

Skolplattformen

Den har vi ju pratat om. Mattias ryser när han tänker på den, men i värsta fall kommer regeringen expansiva ”dopningspolitik”, där man satsar på digitalisering leda dit. Med rätt drivning och vettig kravställning kan den istället leda till förbättringar av samhällstjänsterna. Personligen ser jag myndigheterna som de som är ansvariga för haverierna, för att de inte skött sin upphandlar-roll ordentligt. Däremot är jag positiv till att myndigheter faktiskt satsar pengar på digitalisering och automatisering, så förhoppningsvis har man lärt sig något och fattat att beställaren har ansvar för produkten, snarare än utföraren.

Miljön

Det finns tanke om att teknisk utveckling är direkt skadlig för miljön. Jag hinner inte utveckla mina tankar i podden, då vi måste vidare, men såhär tänker jag: jag tror inte miljön och tekniken står emot varandra. Vi kan ha en stark teknisk utveckling utan att slå undan fötterna för vår egen utveckling. Men, som Mattias påpekar, är miljökrav vad det gäller energiförbrukning en icke-fråga i alla de upphandlingar han varit med i under alla år. Tyck vad du vill, men så är det. Jag har själv varit med och stött upphandlingar och det är min erfarenhet också. Här kan vi göra bättre!

Jag tycker det är rätt trist att debatten i media har hamnat i ett ”på stenåldern förstörde vi inte miljön”-nivå. Miljöhotet är på riktigt, det är få som inte håller med om, men lösningen behöver inte vara en sänkt levnadsstandard för oss. Tekniken kan hjälpa istället för att vara en orsak till problemen.

Länkar – 2022

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top