19 september, 2020

Show Notes för #92 avancerat skydd med Joakim Sundberg

Välkommen till nyheterna. Detta händer just nu: alla hackar allt, man DDOSor också hela tiden och sen händer ibland även dåliga saker. Detta var nyhetssändningen, nu tillbaka till dagens pausfågel.

Avsnittet heter 92 avancerat skydd med Joakim Sundberg
Det spelades in 2020-09-11 och lades ut 2020-09-20.
Företaget heter Baffin bay networks.
Deltagare: Mattias Jadesköld, Joakim Sundberg och Erik Zalitis
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Först den uppenbara geografiska kopplingen till företaget: Baffin bay är ett riktigt ”fly over”-territorium för den som ska till t.ex. San Francisco.

Havet är tydligen lite blåare här, om man tror att kartor alltid visar världen som den ser ut, men annars verkar det inte vara så mycket som verkar pågå.

Baffin Bay Networks må ha snott namnet från just den bukten, men de är bra mycket mer intressanta för IT-säkerhetsfolk rent allmänt. Joakim, som jobbar där och även är en av grundarna, ger klara besked både om vad som krävs för att skydda stora tjänster och hur attackerna på nätet ser ut.

Det som förvånade mig, som ju tror att jag vet något om IT-säkerhet, var när Joakim berättade att DDOS-attacker oftast är ”digitalt klotter” utan avsikter att utpressa ägaren till systemet. Men så är det givetvis.

Rätt uppenbart är det otroligt svårt att skydda mot alla hot på nätet. Och de mest krävande systemen kräver idag att trafiken måste gå genom ett avancerat filter där man plockar bort allting som kan skada det mottagande systemet. Och statiska filter som tar bort kända signaturer räcker förmodligen inte för system som är utsatta. Baffin bay har tagit fram en ”avancerad molntjänst” som ställer sig i vägen för trafiken som ska till deras kunder. Detta gör att det som väl når fram, precis som jag skrev ovan, har gått igenom stora mängder kontroller och sannolikheten att något skadligt nått fram är därför låg.

Idag kan ingen vara en ”single point of failure”, så de har inte nöjd sig med ett data center på en plats. Istället har man data center i närheten till kundens datacenters geografiska position. Man använder peering för att kunna vidmakthålla bra prestanda genom tjänster.

Metropolen Västberga. Före detta huvudkontor för Ericsson.

De har placering i Singapore, Frankfurt, Amsterdam, Stockholm… och Västberga… Känns som en rätt udda plats, givet hur internationella de andra städerna känns. Sist jag kollade, låg väl dessutom Västberga i Stockholm också.

Förutom skydd för attacker mot server, är deras viktigaste skydd att de kan hindra distributed denial of service-attacker från att lyckas ta ner tjänster.

Vi hinner också snacka lite om störningar på Century networks och varför det gick som det gick (hint: det var inte aliens, hackare eller butlern som gjorde det).

Spelas det en Abba-cover på radion? Nix, det är faktiskt lite mer allvarligt än så.

Går du till deras hemsida, finns en nödknapp som ger dig ett telefonnummer att ringa om du är utsatt för elaka typer som försöker sabba din nätnärvaro. Visserligen en bra sak, men tror de flesta mår bäst av att fixa sin säkerhet innan det smäller. Dock vet vi att många väntar tills allt går åt skogen innan de funderar på sådana saker.

FPGA – virtualisering för dina transistorer

Vi pratar en del om FPGA (Field-Programmable Gate Array). Så vad är det? Om du kör en virtuell maskin, vet du säkert att den presenterar det operativsystem som körs virtuellt med en ”fejk-hårdvara”. Men denna ”hårdvara” fungerar inte som dess riktiga motsvarighet gör, utan bara tar emot samma kommandon och ger samma svar som den riktiga skulle ha gjort.

En FPGA virtualiserar däremot hårdvaran på grindnivå (alltså logikgrind, som en transistor i ett chip). Man kan alltså bygga ett riktig chip i mjukvara. Detta användes till en början för att bygga chippen som just mjukvara för att inte behöva bygga dem på riktigt innan man testat att de fungerar som de ska. Mycket billigare än att ringa fabriken varje gång man hittar en bugg.

Men denna teknologi har visat sig extremt snabb, effektiv samt säker. En hel del nätverksutrustning har gått över till FPGA-teknik för att göra prestandan bättre. De kan hantera nätverkstrafiken på ”tuple”-nivå, och på så sätt hålla koll på pågående sessioner utan att det kräver stora mängder prestanda. Effekten är att varje modul kan hantera stora mängder paket och kan hålla koll på TCP/UDP-sessioner utan att nödvändigtvis fylla upp en tillståndstabell (state table) när det blir mycket trafik.

De ger också möjligheten att bygga kretskort till gamla datorer som accelererar dem till oanade hastigheter. Apollos ”Vampire” till Commodore Amiga innehåller en 68080, en processor som aldrig funnits, men bygger på och förbättrar den Motorola 60060 som var den sista modellen innan serien lades ner.

Errata

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om något vi sagt.

Länkar

Företagets hemsida:
https://www.baffinbaynetworks.com/

Katastrof just nu? – de har givetvis även tänkt på detta:
https://www.baffinbaynetworks.com/under-attack

FPGA ger många fördelar för utveckling, säkerhet och hastighet. Men kan de trots detta hackas?:
https://www.darkreading.com/edge/theedge/meet-fpga-the-tiny-powerful-hackable-bit-of-silicon-at-the-heart-of-iot/b/d-id/1335730

IP reputation kommer från mailvärlden, men är givetvis inte begränsat till just detta:
https://www.mailchannels.com/what-is-ip-reputation/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top