4 april, 2019

Säkerhetsäggen finns fortfarande

Det är riktigt gammalt nu och jag minns att det pratades om det redan när jag började min karriär inom säkerhetsområdet. Jag talar om de berömda ägget. Alltså den där säkerhetslösningen som fungerade som ett enda hårt skal. Tog man sig igenom det, kom man åt det goda innanför utan hinder. Istället förordade man löken. Denna fantastiska ätbara tingest som hade lager på lager som måste tas bort innan man kunde komma någon vart. Precis så skulle säkerheten vara. Lösning på lösning där varje lager skyddade det nästa. Halleluja! Jag var på en föreläsning där man släppte ett riktigt ägg på en utvikt sopsäck och sedan släppte man en lök på samma sätt. Inga poäng om du lyckas gissa vilket som gick sönder och vilket som höll! Pedagogiskt och något effektsökande. Men idag är det väl inte så längre?

Kanske inte. I alla fall inte huvudsakligen. Men ändå på något sätt ska jag säga. En kompis till mig ringde för några dagar sedan och var överlycklig över att han hackat en Chromecast. Denna tingest, menade han på, var lätt att ta kontroll över. Huvudsakligen för att de har tjänster som är öppna och bjuder på lite motstånd till den som vill ta över dem. Själv roade jag mig med att hacka mitt eget Netgear NAS en kväll jag hade tråkigt. Så dessa enheter finns ju alltid. Och vad skyddar sådana tingestar?. Dörren till huset. I övrigt kan man ta sin dator och koppla in den på nätet och prata direkt med dem. Många ägg finns bland skrivare, scanners och TV-apparater som man kopplat in bland kontor-PCs på arbetsplatser. Ingen löksäkerhet så långt ögat kan nå. Men webbapplikationerna har brandväggar, reverse proxys och nås enbart via ett VPN med multifaktorautentisering. En riktig lök!

Sen hur ser det ut inne i applikationerna? Bland många organisationer jag varit ute på ser man samma mönster: numera får man inte ut så mycket data ur en katalogtjänst som Active Directory utan att autentisera sig. Men om du autentiserar dig med ett helt vanliga användarkonto är det mesta tillgängligt. De flesta attributen är läsbara du kan tömma hela personalkatalogen med några enkla LDAP-frågor från en dator med Kali-Linux på. Den webb-baserade personalkatalogen är skyddad av Kerberos och släpper bara ut utvald information, så där har du katalogtjänstens ägg mot personalkatalogens lök. En låst ytterdörr och en öppen bakdörr som ger dig både äggvita och ägg-gula. Ok, jag ska sluta prata ägg nu. Påsken är i instundande, så det kanske är rätt tid för det, men jag tror att jag lyckats få fram min poäng med denna diskussion.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top