17 januari, 2019

Problemet med eftersläntrarna

Nu för tiden bombarderas vi med säkerhetsfixar. De kommer varje vecka, varannan vecka eller varje månad. Vilken produkt du än har, kan du ge dig på att det kommer en säkerhetsfix till den när du minst anar. Även produkter som egentligen inte är direkt uppkopplade mot nätet eller tillgängliga för flera användare samtidigt drabbas. Och det har ingen betydelse om du är en stressad system administratör eller ägare av exakt en laptop: patcha måste du! Regelbundet.

Patchandet kan beskrivas med en normalfördelningskurva. Först en stor ”puckel” med de flesta systemägarna som lägger på de flesta patcharna. Sen en liten grupp av supernoggranna administratörer som aldrig missar en patch. Men vad finns på andra sidan av puckeln? Jo, systemen som antingen aldrig patchas eller som år efter år ligger långt efter i patcharna.

Det är dessa maskiner som blir botnet, används som instegsmaskiner in i andras nätverk eller används för att dölja attackernas ursprung. En del av dem går inte längre att patcha. De är gamla maskiner, routrar eller nätverksutrustning som getts upp av tillverkaren och nu bjuder in hackarna till dans.

En kund jag jobbade mot för några år sedan hade en stor mängd servrar som inte uppgraderats på årtionden. Den enda anledningen att vi kom på hur illa de hade det, var att de inte kunde uppgradera en specifik programvara till den senaste versionen. Detta eftersom den krävde att operativsystemet var en många år nyare version än vad de hade. Innan vi förklarade situationen för dem, insåg de inte ens att det var ett problem. Dessa system hade inte kunnat patchas på många år på grund av att tillverkaren lagt ner uppdateringarna av dem. Några av dem var dessutom nåbara från Internet. De lärde sig snabbt att det är mycket dyrare att försöka räta upp situationen och ”komma ikapp” med en stor mängd system än att kontinuerligt avsätta tid och pengar för att hålla systemen säkra.

Det är inte en ovanlig historia, men den illustrerar detta växande problem. Även i en tid av automatiska uppdateringar kan det vara en utmaning att hålla allting säkert. När du läser detta, har säkert någon av dina system just fått en ny patch som rättar ett allvarligt säkerhetshål. Så sluta läsa och börja patcha!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top