24 april, 2019

När man säger för mycket

Det är en allt mer ovanlig syn: felmeddelandet som säger allt.

Kommer ni ihåg när man kunde gå till en hemsida och se följande meddelande?

”Microsoft OLE DB Provider for ODBC Drivers error ’80040e14’

[Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Unclosed quotation mark before the character string ’46’.

/webapp.php, line 12″

Detta förekommer fortfarande, men just detta meddelande är idag nästan ett museiföremål. Meddelandet ovan kommer från en sårbar webbapplikation som råkat ut för någon som testat att lägga till en apostrof i ett indatafält. Detta är en indikator att man kan göra en SQL-injektion. Meddelandet avslöjar även vilken databasmotor man använder.

Att säga att det inte sker längre är dessvärre att tro för väl om säkerheten på Internet. Det finns stora mängder exempel på system som berättar vilken version de är eller läcker ut annan känslig information. Det finns många ställen där man kan demonstrera detta. En av de mest användbara är ”Google Hacking Database” som innehåller en lista på sökord som kan användas för att hitta sårbara applikationer eller intressanta saker att titta djupare på. Den bygger på att applikationer ofta läcker ut konfigurationer, lösenord eller loggar på nätet, som Googles sökmotor snappar upp när den indexerar sidorna. Ett exempel ur den digra listan: prova följande länk för att hitta applikationer på Github som hårdkodar sina lösenord i konfigurationsfiler. Många av dessa är troligen av rätt begränsad användning. Men det finns anledning att fundera på om det är så lämpligt att skriva en applikation på detta sätt. Kan man använda denna information för att hacka? Svaret är att det beror på ens fantasi.

Sen finns ShodanHQ som låter dig söka efter enheter som är nåbara från Internet. Detta verktyg har vi pratat om på podden, så det enda jag kan säga här är att det avslöjar mycket. Det ska noteras att sökningen är helt laglig. Den gör absolut ingen skada. Däremot ska du inte göra något för att ta över systemen. Vi avråder starkt från att faktiskt försöka hacka system utan tillstånd. Vi tar inget ansvar för vad som händer om du försöker dig på något sådant. Håll dig på den lagliga sidan!

Vad finns det att lära av detta? Det jag ser är att det är viktigt att inte ge ut någon information annat än den mest absolut nödvändiga. All information kan komma att användas av någon som har oärliga avsikter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top