15 april, 2020

När man är under attack

The firewall, the firewall, the firewall is on fire.. We don’t need no water…

Jag tror vi lämnar Coronan för en stund och funderar lite på det där med att bli attackerad. Det var lite roande i början av året, när jag trodde vi råkat ut, men det är mycket sällan man kan le åt sånt här.

Veckans avsnitt handlar om hur AddTech blev drabbade av en ransomwareattack och hur de klarade av att återställa sina system medan attackerarna försökte ta sig tillbaka in. Och just den sista detaljen fick mig att haja till när Jesper berättade om den. Inte nog med att de krypterade all data, när de kastades ut, genomförde de ”social engineering”-attack där de försökte få tillbaka sin skadlig kod på systemen igen. De som ringde upp pratade bra Svenska, men denna gång var personalen beredda…

Under det snart ett och ett halvt år som vi funnits har vi hunnit intervjua en stor mängd personer inom IT-säkerhetsområdet, men veckans intervju är en av de ytterligt få tillfällen där någon har kunnat ge oss insiderinformation om hur en riktig attack gick till och vad IT-chefen tänkte medan han jobbade med att få tillbaka allting.

Vad finns det för lärdomar att dra? Kanske är det hur enkelt ransomware kan sprida sig lateralt. Från EN ENDA smittad dator, till att en stor del av systemen går ner på kort tid. Eller en värre sak….

Jesper säger att AddTech inte verkar ha fått någon data läckt, och det är kanske den bästa delen av historien. Tänk om det hade hänt. En sådan situation sätter ett utsatt företag i en situation där utpressningen kan komma tillbaka gång på gång tills informationen inte längre är värdefull. Hackarna kanske skulle kunna kontaktat företaget en gång i halvåret och krävt pengar på nytt. Det är riktigt svårt att göra något åt, om det skulle hända.

Den positiva nyheten är att i den värld, som rör sig allt snabbare, är information en färskvara. När den är några år gammal, har den i stort sett inget värde.

Så vad är lösningen? Hur kan man garanterat stoppa sådana här attacker? Det kan man inte, men det finns möjlighet att minska riskerna. Det är dags att ta fram löken igen. Alltså den där modellen att bygga säkerheten i många lager. Börjar med segmentering, nedlåsning, MFA, skadlig kodskydd, offline backup, övervakning och allt det där… Men Jesper berättar också om värdet av att träna sina anställda att vara uppmärksamma och skeptiska, vilket är ett underskattat skydd som dock kräver att man håller kurser regelbundet, då glömskan slå till efter några månader.

Även om jag anser mig vara duktig på IT-säkerhet, lärde jag mig mycket från denna intervju.

Mvh

Erik Zalitis

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top