3 juni, 2019

Att ta steget

Nya teknologier kommer hela tiden och i ett tidigare blogginlägg pratade vi om att inte komma efter och att hela tiden patcha. Men kanske borde vi också diskutera om det motsatta problemet: när man INTE ska ta steget eller åtminstone när man bör vänta.

En hel del nya programvaror och teknologier har problem och fel som långsamt rättas. De flesta vet att första utgåvan av en helt ny programvara eller en ny större versionuppgradering kan strula. Eller snarare, vi vet att de KOMMER att strula. Hur är det med säkerhetsproblem då? Svaret är att det är ett ganska stort problem om något som en ny kryptoalgoritm är just det: ny. När krypteringsalgoritem AES kom, gick det flera år innan den började användas i stor skala. Till en viss del vill man inte investera i nya algoritmer eller teknologier direkt när de finns. Sen finns det en känsla av att det kan vara ett misstag. Vad om det finns en allvarlig säkerhetsbrist inbyggt i protokollet eller teknologin? Misstaget när man kastade sig över WEP-krypteringen och sen insåg att den var mycket osäker är något industrin minns idag.

Samma sak gäller saker som TLS 1.3 och WPA3. De kommer att ta över, men det är troligen så att det kommer ta ett tag innan de finns tillgängliga överallt och att alla använder dem. Och risken för att man hittar allvarliga säkerhetsproblem med dem finns alltid. Få vill vara ”early adopter”, men alla vill ha nya programvaror, säkerhetsprotokoll och produkter.

Så vad är stalltipset då? Svarat är: vänta tills det är dags och låt andra ta smällarna. Det handlar ofta om en rätt stor investering och då vill man vara säkra på att produkterna man köper fungerar som de ska och inte inför nya hot. Ett visst mått av konservatism är troligen bra. Men glöm inte att inte vänta för länge. Då blir det problem med det istället.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top