20 februari, 2019

Att aldrig stanna upp

Det finns få yrken där gamla sanningar förblir gångbara. En läkare måste lära sig nya metoder att hela och de senaste medicinerna och vi som jobbar i IT-säkerhetsbranschen är om möjligt i en av de mesta föränderliga områden som finns. Föreningen OWASP ger ofta ut nya guider för säkerhetspecialister och dessa uppdateras med regelbundna intervaller. När jag skriver detta är deras berömda topp 10-lista uppdaterad 2017. Denna lista beskriver de 10 mest viktiga attackerna en utvecklare och systemadministratörer måste skydda mot. Det kanske låter som att det inte var igår den uppdaterades, men betänk att versionen innan daterar till 2013. Denna lista uppdateras alltså nästan var femte år. Och tittar man på varje version, ser man att mycket förändras i vilka risker som beskrivs. På fyra-fem år försvinner en del av attackerna från listan, en del ändras totalt och en del tillkommer. Det gäller att hålla koll på detta hela tiden!

När jag började min karriär var många webapplikationer sårbara för directory traversal-attacker. Där man kan bryta sig ur webbserverns sökväg och möjligen köra program på serverns operativsystem. Idag är denna typ av sårbarheter allt ovanligare. De finns men det är inte så vanliga att hitta längre. Så om detta är vad du lärde dig när du började, är det många nya attacker som du har varit tvungen att lära dig under åren.

Som du säker nu förstått, ändras attackytan konstant. Förr var allt fysiskt, sen kom virtualiseringen, sen kom molnet och nu talar alla om AI. Varje nytt paradigm kommer med helt nya delar att skydda och en ny helt okänd attackyta. En säkerhetsspecialist MÅSTE hela tiden studera, observera och träna sig för att alltid kunna hantera en allt mer komplicerad värld. Många certifieringar tar med detta genom att kräva att man uppnår ett visst antal poäng per för att behålla certifieringen. Dessa poäng får man genom att gå kurser, skriva säkerhetsinformation eller gå igenom webbseminarier.

Vad kommer vi se för attacker om 10 år? Förändringstakten är så hög just nu att man lätt kan gissa på att några helt nya områden kommer öppnas upp och några områden kommer försvinna till bakgrunden. Om du ska jobba i branschen, måste du ha koll på allt detta och hela tiden förstå vad som är på horisonten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top