10 september, 2022

#178 – Bot Roast och Jeanson James Ancheta

"Bot roast" var FBIs plan för att stoppa Jeanson James Ancheta. Bilden visar hans ansikte och vår logga.
Ännu ett ansikte som bara en mor kan älska.

Avsnittet: 178 – Bot Roast och Jeanson James Ancheta
Inspelat: 2022-09-08 (publicerat 2022-09-11)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Bot Roast

Medan du lyssnar

När jag skriver detta, har Sveriges valdag kommit och förhoppningsvis har du uttryckt ditt stöd för ett av Sveriges partier. Men vi ska tillbaka till tiden då kidnappningar av datorer ännu inte automatiskt betydde utpressning.

Det har tjatats om många gånger, men förr i tiden kunde en besviken, arg eller bara kriminell ensling sitta hemma i källaren och hacka system eller sprida skadlig kod. Och herr Ancheta är en av den gamla tidens kriminella entrepenörer, innan hackergängen tog över och allt blev professionellt och dolt.

Klantig var bara förnamnet, när han spridde så mycket spår efter sig att FBI inte hade allt för stora problem att hitta honom. Alla hans rikedomar, som han fått via sin verksamhet, fick han konfiskerade tack vare Bot Roast. Och 57 år på kåken, borde ha fått honom att tänka till.

Vad hade han gjort då? Skapat botnet med kidnappade/kapade maskiner som han kunde kontrollera och skicka spam, startar överbelastningsattacker eller bara hacka andra maskiner.

Denna veritabla Zombie-armé var under hans kontroll och han hyrde ut den och sin förmåga till alla som kunde betala.

Vi pratar också om Bot Roast, som var det illa valda namnet på FBIs plan att fånga honom. Illa valt? Ja, huvudsakligen för att man inte bör kalla sina planer/operationer något som kan avslöja vad de handlar om. Jag nämner ”Blue harvest” som ett bättre förslag och det är en av många referenser till filmserien Star wars som vi gör i detta avsnitt. ”Blue harvest” var nämligen vad man kallade den första filmen för att inte något skulle läcka till pressen innan den var klar. Man tänkte att det lät som ett ointressant drama. Och, ja herr George Lucas plan fungerade. Resten är historia.

Länkar – Bot Roast

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top