5 juni, 2022

#172 – Självläkande system

Självläkande appar med Kristina Wiktander Broman som här syns på bild framför mikrofonen,
Kristina framför mikrofonen i vår lånade poddstudio.

Avsnittet: #172 – Självläkande system
Inspelat: 2022-06-05 (publicerat 2022-05-31)
Deltagare: Erik Zalitis och Kristina Wiktander Broman
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Självläkande

Medan du lyssnar – Självläkande

Allting förändras som bekant, medan våra system fortsätter vara likadana. Att öka säkerheten, genom att kasta ut all kod och byta till säkrare lösningar är dyrt och tar tid. Så ofta blir lösningen olika typer av filter och övervakning. F5 försöker göra situationen lättare genom att ha en lösning som skyddar ”traditionella applikationer”. Detta innan man kunnat bygga om dem och flytta dem till till exempel Docker-containers eller liknande system. Och sedan därefter skydda dem vidare, på ett ändamålsenligt sätt.

F5 har givetvis inte uppfunnit detta, utan bygger sin lösning enligt den heta trenden om självläkande system. Vi har tidigare pratat med Baffin Bay som valt att tackla problemet på ett annat sätt med DDOS-skydd och självlärande brandväggar. Men problemet är gemensamt för alla som har verksamhet på nätet: attackerna kan komma från alla möjlliga håll och se olika ut.

Jag har inte testat F5 lösningar för detta och kan inte uttala mig om deras exakta effektivitet, men tankarna med sensorer ute på nätet och en central, sammanhållen kontroll och reaktion låter bra i mina öron. Att reagera snabbt, effektiv och med full kunskap om sina system är ett måste idag, så allt detta låter precis som det ska vara för ett modernt koncept.

Däremot talar vi inte om mer exakta detaljer om hur de löst det hela, så jag rekommenderar länkarna under för mer information. Detta är ju inte ett reklamavsnitt, så den som vill förstå F5s lösning bättre kan med fördel läsa deras white papers, som förklarar det på ett djupare plan.

Länkar – Självläkande

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top