11 juni, 2022

#173 – Kaja Narum

Kaja Narum i bild med vår logga bredvid.
Kaja Narum i IT-säkerhetspodden.

Avsnittet: 173 – Kaja Narum
Inspelat: 2022-06-09 (publicerat 2022-06-12)
Deltagare: Mattias Jadesköld, Erik Zalitis och Kaja Narum.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Kaja Narum

Medan du lyssnar – Kaja Narum

I dagens avsnitt av IT-säkerhetspodden har vi Kaja Narum med oss i studion, som jobbar på IBM i rollen Security Service leader i Norra Europa. Nyligen släppte hon och hennes kollegor Threat intelligence rapporten X-Force.

Denna identifierar de största hoten just nu. Det som kanske sticker i ögonen är det faktum att Kaja ser att Sveriges cyberförsvar har halkat efter vårt kära grannland. Så vad är det Norge gör rätt? Och hur kan vi i Sverige komma ikapp?

Som vanligt är det snabba ryck. Jag fick veta att hon var försenad på grund av flyget, vilket inte borde förvåna någon givet kaoset just nu. Så det blev en intervju via länk, men det har vi gjort förut och vi kunde få igång allting i tid och utan problem ändå.

Känslan är att Sverige och Norge har två helt olika sätt att tänka på cyberrisker. I Sverige sköter samma myndigheter sina uppgifter i kris- som i normal tid, medan Norge har ett nationellt cyberförsvar, vilket inte gäller oss. Men Kaja säger att hon känner till att vi är på väg att få en sådan organisation även här.

Så varför räcker det inte med att MSB och cert.se hanterar situationen, enligt henne. Lyssna på intervjun, så kommer det klarna.

Det är ett knepigt läge för hela Europa just nu och då är det helt klart en bra strategi att skapa ett bättre cyberförsvar för oss, medan Norge redan är där.

Länkar – Kaja Narum

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top