27 mars, 2022

#161. Svensk säkerhet i en osäker värld

Bild på Stefan Brodin som pratar om Svensk säkerhet.

Avsnittet: Svensk säkerhet i en osäker värld
Inspelat: 2022-03-09 (publicerat 2022-03-27)
Deltagare: Mattias Jadesköld, Erik Zalitis och Stefan Brodin.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Svensk säkerhet

Medan du lyssnar – Svensk säkerhet

Vi lever i en farlig tid och för att få fler synvinklar, bjuder vi ju gärna in folk som har något intressant att säga om it-säkerheten och var vi befinner oss idag. Denna gång är det Stefan Brodin från Clavister som gästar oss, medan han pratar om GDPR/Schrems II. Frågan är hur det får allt fler att fundera på var man kan ha sitt data. Men även om alla säkerhetsprodukter är lika pålitliga och varför det finns en ljusnande framtid för Svensk säkerhetsutveckling.

Myndigheter och offentliga organisationer undrar allt oftare om man kan lita på alla leverantörer av säkerhetslösningar, påpekar Stefan.

Och jag påpekar att det inte är många av datakrafts-leverantörerna som man kan lägga data på i och med Schrems II-domen. USA, Ryssland och Kina är omöjliga. Detta gör att diskussionen går över på fördelarna med att Svenska leverantörer. Här kan man ju ana att Stefan trycker lite extra på det i och med att Clavister har Svensk bakgrund, men det är en bra poäng han gör. Vårt avlånga land kan IT och vi kan säkerhet.

COTS

Vi pratar också kort om COTS – Commercial of the shelf, alltså mjuk- och hårdvara som är standard och kan köpas över disk eller via leverantörer. Clavisters egna brandväggar räknas som det och försvaret köper just sådana typer av lösningar, eftersom det är billigare än att utveckla allting själva. Men det har en baksida, det kanske inte alltid uppfyller militära krav på säkerhet. Det finns flera Svenska leverantörer av programvara som tillverkar produkter till försvaret som uppfyller kraven. Och det är ett exempel på fördelar med inhemsk produktion som kan skräddarsy lösningar för kunder med höga krav på säkerheten.

En bild med frågor om man kan lita på Kaspersky som företag och på deras produkter.
Tufft ämne, men det är uppe på agendan just nu.

Jag håller i Nordlos månatliga omvärldsrapporter i form av ett webinar där jag pratar om det som man måste hålla koll på just nu. I mars månads rapport pratar jag om Kaspersky och bråket om deras kopplingar till Ryssland. Men detta är bara den senaste debatten i ämnet.

Länkar – Medan du lyssnar – Svensk säkerhet

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top