11 oktober, 2020

Show Notes för #95 – e-signering med Conny Balazs

Ett annat perspektiv på frågan: säkerheten kommer till ett pris, det blir svårare för pensionärer att kunna hantera denna nya flora av tjänster som låter dig göra allt hemifrån.

Avsnittet heter #95 – e-signering med Conny Balazs
Det spelades in 2020-10-05 och lades ut 2020-10-11.
Deltagare: Erik Zalitis och Conny Balazs
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Denna resa blev kort. SEBankens kontor råkar ligga 10-12 minuters gångväg från där jag bor, så det var bara att slänga bagen med ljudprylarna över axeln och knata över. Conny mötte mig i receptionen och inspelningen blev kort och effektiv. Allt var gjort på under en timme eller så.

För mig är den första tanken som kommer upp när jag tänker på e-id alltid mobilt bankid. Det är dock viktigt att inse att det bara är en tjänst som använder e-id. Dessutom bör man tänka på att det är flera funktioner som samsas i den. Vad jag också Conny pratar om är mer själva funktionen än just mobilt bankid. Och det är en helt ny värld för många. En som lovar stora saker som säkrare signaturer och möjligheten att inte behöva mötas för att kunna göra affärer.

Men givetvis finns det mörka sidor som problem när tjänsten inte fungerar, risken för att bli lurad av oseriösa aktörer som ringer dig och försöker få dig att signera saker, problem med att tjänsterna är olika över hela Europa trots eIDAS och att det är ont om reservplaner när man inte kan använda dem.

Tankar:

  • Lite märkligt, men det stora hotet mot mobilt bankid idag är gamla hederliga bedragare snarare än sofistikerade tekniska attacker. Men det kanske inte är så konstigt ändå. Social engineering är troligen den mest kraftfulla attacktypen som finns. Det har vi pratat om förut.
  • Den dagen kvantdatorer blir tillgängliga är nog nästan all kryptografi i farozonen. Men det är osannolikt att hända under de kommande 10-20 åren.
  • Det finns verkligen inget bra svar på frågan om alternativa lösningar till e-tjänsterna vi förlitar oss på om de krånglar. Jag föreslår sedlar i plånboken samt en del pengar hemma för att kunna hantera avbrott. Preppern har talat!

Errata

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om något vi sagt.

Länkar

Sebanken:
https://seb.se/

Betrodda tjänster enligt eIDAS:
https://www.pts.se/sv/bransch/internet/betrodda-tjanster-eidas/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top