3 oktober, 2020

Show Notes för #94 – Precis som 1984

Tonight only. DJ Winston101 featuring Jack-boot O’Brien and Big Brotha’

Avsnittet heter #94 – precis som 1984
Det spelades in 2020-10-02 och lades ut 2020-10-04.
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

”Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.”

George Orwell, 1984

För de av er som känner oss, är det lätt att tro att det var jag som kom på idén till detta avsnitt, men så var det inte. Efter att jag irriterat mig över alla som snackar vitt och brett om att ”det är 1984 nu”, tyckte Mattias att vi borde snacka om det. Och så blev det. Jag har läst boken flera gånger och nu har Mattias gjort det också. Så vi har kollen, även om jag inte minns alla ministerier som finns i Air strip 1. Här är de, för den som annars skulle vilja klaga:

 • Ministry of love
 • Ministry of peace
 • Ministry of plenty
 • Ministry of truth

Se ”Errata” för en korrigering.

Sen kanske jag bör nämna de slogans som Oceanien har:

 • War is peace.
 • Freedom is slavery.
 • Ignorance is strength

Jag tänker inte skriva så mycket om handlingen, eftersom vi gör det i avsnittet.

Ord har makt!

Komikern George Carlin nämner hur språket ofta förändras för att ”desarmera” ord och gör dem ”säkrare”. Det är definitivt inte bara USA som gör det, eller ens uppfann det.

Och nu då?

Så kopplar vi ihop boken med nuet och kommer med följande tankar:

 • Oceanien bygger sin kontroll mer på att bara ge folk EN hårt styrd källa av information än att manipulera dem att välja en väg bland många. Givetvis kan detta i sig ses som en form av manipulation. Men jag nämner detta för att slå fast att det vi tänker på som manipulation i dagens samhälle är till för att styra oss i en värld av mängder av åsikter, källor och fakta. Oceanien har, kan vi säga, ”strömlinjeformat” utbudet.
 • Denna monopolistiska kontroll har ingen motsvarighet i det Svenska samhället eller västvärlden. Här har vi istället en bredvuxen flora av åsikter, fakta och information där vi måste vara den som värderar den. Och detta är en av mina viktigaste motargument mot att ”det är 1984 nu”.
 • Jag säger att nu för tiden är det många som tittar men få som gör något. Vi talar fortfarande om västvärlden och främst Sverige. I andra delar av världen är det en helt annan sak och vi nämner Kina lite snabbt. Det är inte så att jag säger att avlyssningen är ofarlig eller oproblematisk. Faktum är att både jag och Mattias håller oss borta från den diskussionen, då det inte är ämnet för dagen överhuvudtaget. Vår respektive syn på frågan om integritet blir väldigt klar i avsnittet om polisens hemliga dataavläsning.

Men givetvis finns det en hel del analogier med 1984 som är ganska bra:

 • Att betydelsen av ord och vilka ord som anses var acceptabla förändras och en del ord måste väljas bort för att inte skapa ilska, är något som kan liknas vid nyspråk om än bara ytligt. Vi pratar också om hur nyspråket troligen aldrig skulle kunna fungera i verkligheten. Människor är fantastiska på att ge ord andra betydelser och krypa under reglerna. <ironi>INGSOC är dubbel-plus-bra</ironi>.
 • Det finns dock en annan vinkling på det och det efter några generationer av nyspråk, med sitt torftiga ordförråd, kommer folk ha svårare att uttrycka sig. Orwell tror det blir slutet för den fria viljan medan jag tror det blir början på ett riktigt coolt och givetvis olagligt slangspråk.

Errata

 • 11:38 – Erik påstår att miniluv (Ministry of love) är krigministeriet, vilket är inkorrekt. Det är Ministry of Peace som avses.
 • 12:28 – Erik nämner slogans för Oceanien, men minns inte alla. Se ovan för en lista.

Länkar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top