26 september, 2020

Show Notes för #93 – Mikko Hyppönen

Vinnare 2018, 2019 och 2020 av priset ”Bistraste minen i IT-säkerhetsbranschen”. Segertippad även för det kommande decenniet. Man blir så av att jobba i branschen, tro mig.

Avsnittet heter 93 – Mikko Hyppönen
Det spelades in 2020-09-22 och lades ut 2020-09-27.
Företaget heter F-secure.
Deltagare: Mattias Jadesköld, Miko Hyppönen och Erik Zalitis
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Så, sitter här mitt i natten och skriver på Show notes. Just klar med FOIs 20/20CTF, där jag var med i ett lag och tävlat i att hacka system. Vi kom på en rätt hygglig plats, trots allt, men inte bland topplagen. Sånt ska man hålla på med för se att att fortsätta vara skärpt som säkerhetstestare, tycker jag. Men nog om detta.

För ett antal år sedan tyckte en kompis att ”han inte ville ha en säkerhetsprogramvara gjorda av några paranoida finnar”. Men det kan man nog mycket väl vilja. Mikko Hyppönen har varit kopplad till F-secure så länge att han minns när de var kända som ”Datafellows” på 90-talet.

mikko on Twitter: "The original Data Fellows logo was done by Risto.… "
80-talet ringde och ville ha tillbaka sin logga. 90-talet ringde direkt efter och ville ha tillbaka ”x ringde och…”-skämtet. Jag har ingen telefonledning till huset längre, så jag kunde inte svara.

Tittar man när på deras gamla logga ser man att den faktiskt formar bokstäverna ”DF”.

Mikko dundrar på om att man inte behöver ha sin brödrost uppkopplad mot nätet och att detta huvudsakligen sker för att företagen vill ha din användningsdata. Men hackarna vill ju också in. Han låter som vi gjort i texter och avsnitt sedan 2018. Skönt att inte vara ensam.

Han kallar sig en nörd och ståtar med en Atari-tröja dagen till ära. Jag vill inte öppna diskussionen om hur mycket bättre Amigan är. Känns synd att sabba intervjun redan innan den börjat.

Mikko minns 2000-talets maskar och hur han direkt drabbades av dem, precis som alla vi andra som jobbade med IT under den tiden. Men till skillnad från oss, har han sett spektaklet på ett mycket närmare och djupare håll.

Vild panik och strulande maskiner

Allt strular som vanligt… Det vore inte produktion om det inte innehåller minst en total härdsmälta och en situation där ingen hör den andre…

Inspelningen var planerad till 17 lokal Svensk tid och jag satt klockan 15 och pratade i lugn och ro med min chef. Allt var väl, tills Mattias slet upp dörren och sa att det börjar nu. Men…. Men…. Det visade sig att tidzonerna blandats ihop och klockan i Finland visade att det var dags. Istället för att sätta upp och testa allt en timme innan start, kastade jag ihop allting och riggade upp i vild panik. En ny programvara skulle testas och helt plötsligt var det svårt att höra varandra. Sen ledde ett kabeltrassel till att det sprakade i Mattias ljud. Så jag har haft att göra genom att försöka tråckla ihop allting. Det låter hyggligt, men spraket gick inte att göra så mycket åt.

”We’ll fix it in post”, alltså att fixa det i post-produktion, är en mycket tveksam sak att säga under inspelning. Säger man det, är det 100% sannolikhet att det inte kommer att gå. Men… men… Allt ska inte vara en dans på rosor. Varför säger man så egentligen? Är inte rosor ganska taggiga? Dansar hellre på glödande kol…

Errata

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om något vi sagt.

Länkar

Företagets hemsida:
https://www.fsecure.com/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top