29 augusti, 2020

Show Notes för #89 – När Twitters VD blev nazist

Det kanske är elakt att se det som hände som en modern variant av en busringning, givet att det som skrevs var riktigt vidrigt, men det finns onekligen en del paralleller med samtal där man utger för att vara en känd person för att få denne att framstå i dålig dager.

Avsnittet heter 89 – När Twitters VD blev nazist
Det spelades in 2020-07-02 och lades ut 2020-08-30.
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Ok, det kanske inte är det mest finstämda att skriva en rubrik som invokerar Godwins lag, men där är vi. Det var ju också ganska exakt så det såg ut, när Jack Dorsey, Twittrade ett antal riktigt hemska Tweets. Men sanningen klargjordes rätt snabbt när Twitter meddelade att kontot hackats.

Visst kan man nöja sig med att bara snacka om hur det förmodligen gick till, vilket vi också gör. Men diskussionen går sedan i vidare svängar när vi funderar på om Svenska telebolag skulle kunna luras att aktivera SIM-kort de själva inte skickat ut. Sedan fortsätter vi att fundera på vad det innebär när vem som helst kan utge sig för att vara en viss person eller ha en viss kunskap och hur det påverkar hur vi tolkar och bedömer nyheter. Twitter är onekligen kraftfullt så att det skrämmer länder till att försöka stoppa tillgången till det, vilket blev standard för diktaturer att göra efter Arabvåren.

Men vad hade kunna hända om man inte bara använt kontot för att jävlas? Tänk på vilken skada något som kunde ha påverkat börsen skulle kunna ha gjort? Eller att läcka riktig information på detta sätt. En impersonering som denna hade kunnat användas för att göra bra mycket värre saker än vad som faktiskt hände.

Vi hade också en del tankar om hur detta kopplar till identitetsstölder, vilket detta på ett sätt faktiskt skulle kunna ses som. Detta inkluderar en sann historia där anti-piratbyråns ”piratjägare” Henrik Pontén fick sitt namn bytt hos Skatteverket.

Inalles en ganska intressant diskussion som gjorde bara dagar innan det senaste intrånget på Twitter kom att ske. Så det kanske verkar som vi missat det, men så är inte fallet, vi är helt enkelt inga Nostradamus. Inte för att de hade hjälpt givet dennes ”track record” för korrekta förutsägelser.

För att avsluta det hela, kan jag meddela att detta är det 99:onde avsnittet. Tillsammans med alla specialavsnitt som också gjorts, är vi faktiskt redan där. Nästa blir då ett 100-avsnittsjubileum.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top