8 maj, 2019

Omvärldsbevakning

Det gäller att fortsätta lära sig, skrev jag ju tidigare i denna blogg. Men låt oss prata om en den delen av det ständiga lärandet som kallas omvärldsbevakning. När man jobbar inom säkerhetsområdet är det viktigt att se trender och samtidigt ha reda på vad som händer. En del förändringar av branschen sker snabbt medan andra går med en glaciärs hastighet. Det finns två sorters information som är av intresse: de kortare nyheterna som berättar vad som just hände och sammanställningarna över trenderna. Nyheterna kan man lätt få genom att vara med i Facebook-grupper, prenumerera på säkerhetsbrev från folk som Bruce Schneier och kolla siter på nätet. Sammanställningarna får man enklast från stora säkerhetsföretag och firmor som Gartner.

Men det är inte utan problem att hålla sig uppdaterad. Många webinars (alltså korta webbutsändningar med senaste nytt) är inget annat än förtäckta produktpresentationer. De redovisar ett intressant hot och fortsätter sedan problemfritt med att använda 95% av presentationen till att berätta hur deras produkt kan användas för att bekämpa hotet. Denna typ av videos är rätt döfödda. Gratisseminarier är det ofta lika illa med. Ett av föredragen under en dag av seminarier kanske har en allmängiltig presentation, medan resten pratar produkter … produkter och … produkter. Jag tycker dessa är ganska intetsägande och inte värda tiden de tar att se. Dessutom tror jag många deltagare letar efter ett skäl att kunna få betalt utan att behöva arbeta när de går på dessa evenemang. Det och gratis mackor.

Sen finns det podcasts och tjänster som Youtube. Om man har tiden är dessa ofta värdefulla om man vet vad man ska lyssna på. Jag har ofta podcasts i lurar eller i internetradion vid sängkanten när jag har tid. Självklart tror jag vår podcast kan vara värdefull i sammanhanget, men det är ju inte den jag lyssnar på under dessa tillfällen. 🙂

Om du har ett ansvar på din avdelning att hålla dig och dina kollegor eller kunden uppdaterade med vad som händer, starta ett nyhetsbrev eller någon annan typ av tjänst. För många är en sån tjänst värdefull när man behöver svara på frågan om vad den senaste tidens händelser och trender betyder för just den som lyssnar. Måste något förändras? Är det dags att dra öronen åt sig på något sätt? Är det man gör bra eller dåligt vad det gäller säkerhet.

Om du lyssnat på vår podd ett tag kanske du har en liten lista med saker som är intressanta för dig och som vi pratat om:

  • Attackerna blir mer riktade.
  • Lösenorden är på väg bort – och de som fortfarande används måste vara långa.
  • Social manipulation är en stor faktor.
  • Att upptäcka attacker på ett smart sätt är viktigt.
  • AI är påväg – mycket kommer ändras.
  • Tänk två gånger innan du hoppar på IoT-tåget.
  • Internet har stöpt om säkerhetstänket och fortsätter att göra så!

Och så vidare. Det är helt klart värt att sätta ihop sådana här listor lite nu och då och givetvis alltid från många olika källor.

Så se till att du ha örat mot rälsen och vet vad som händer och kan ana framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top