31 maj, 2020

Show Notes för #78 – Digitalisering

En sammanbiten min, som bara den som har sett framtidens IT-säkerhet i en allt mer sammankopplad värld, kan ha. Det är en spännande och skrämmande verklighet och vi kan inte fly den.

Avsnittet heter 78 – Digitalisering
Det spelades in 2020-05-18 och lades ut 2020-05-31.
Deltagare: Mattias Jadesköld, Erik Zalitis och Pernilla Rönn.
Show notes skrivna av Erik Zalitis.

Detta är ett samarbete med SIG Security.

”Må du leva i spännande tider” sägs vara ett citat med gamla Kinesiska anor. Detta är troligen inte alls historiskt korrekt, men i talesättet ligger en del mörker. Det ska enligt vad jag förstått var en förtäckt önskan om olycka till en fiende. Hur det än är med den saken, lever vi faktiskt i ”spännande” tider och framtiden är både en stor möjlighet och ett stort hot.

Pernilla Rönn, som började sin karriär i branschen 1994, höll nyligen föredraget ”THE DIGITAL TRANSFORMATION SETS NEW REQUIREMENTS ON CYBER SECURITY” för SIG Security och här berättar hon om vilka utmaningar vi står inför när vi får den uppkopplade staden där allting står i ständig kommunikation med allting annat. Vad är då kraven på vår Cybersäkerhet när detta nu börjar hända?

Den digitala staden – påminner om Super Pipeline.

Det handlar egentligen om just vilka krav den nya digitala transformationen ställer på oss och samhället och givetvis hur de möjliggör en säkrare framtid.

Det är rätt självklart att alla involverade organisationer måste tänka om och modernisera sitt arbetssätt. Ordet för dagen är ”DevSecOp” som jag kallar för ”an army of one”, med en liten nickning till USAs arme som har just detta motto. Pernilla menar att alla i hela organisationen måste arbeta med säkerhet, vilket kommer få den där utpekade säkerhetsavdelningen att på sikt i någon mån faktiskt försvinna.

1994 när hon började, var medvetenheten om IT-säkerhet låg och det var i stora drag inte ens en fråga.

Länkar

SIG Security, vår eminenta samarbetspartner:
https://www.sigsecurity.org/

Hennes föredrag (tyvärr, ni har missat det!):
https://www.sigsecurity.org/fokus-kvall-21-4-virtuell-den-digitala-transformationen-staller-nya-krav-pa-cybersakerheten-risker-och-mojligheter-med-det/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top