5 november, 2022

#185 – Digital affärsrisk

Freddie Rinderud på bild i avsnittet om "Digital affärsrisk".
Freddie Rinderud från Radar.

Avsnittet: 185 – Digital affärsrisk
Inspelat: 2022-11-03 (publicerat 2022-11-06)
Deltagare: Erik Zalitis och Freddie Rinderud.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Digital affärsrisk

Medan du lyssnar

I en värld med över nio miljarder uppkopplade enheter kombinerat med accelererande digitalisering och geopolitisk osäkerhet är det väsentligt för oss att fokusera på digital affärsrisk. Vad innebär begreppet och hur ska man tackla detta?

Det vet Freddie Rinderud som är Head of Advisory Service på analysföretaget Radar.

Digital affärsrisk är den risk som du har när du har nätverksuppkopplade maskiner med data. Och Freddie menar på att man har slarvat med säkerheten, så den halkat efter i utvecklingen. Covid19 ritade om kartan och viss utveckling snabbade upp medan andra delar inte gjorde det.

Det är talande att från att digitalisering varit ett honörsord, så är det idag säkerheten som sitter i förarsätet. Detta samtidigt som det är en akut brist på senior IT-säkerhetspersonal.

Jag upplever Freddie som glasklar när han förklarar situationen och var vi står just nu. Det verkar som om infosec, it-säkerhet och det politiska läget har smält ihop och därför påverkar allting varandra.

Men kan man inte bara sluta med Internet och gå tillbaka till penna, papper och skrivmaskin? Nja, visst GÅR det, men en liten kamera, inmonterad i en penna kan användas för att läcka data. Och vi kan ju knappast lägga ner digitaliseringen. Digital affärsrisk måste då förstås.

Freddie kastar in en brandfackla genom att säga att man ska gå ifrån kvalitativ riskmodellering och gå över till en kvantitativ. Det är bättre att kunna gå till CIO med ”Kostnaden för en förlust beroende på risken x är en miljon” än ”vi har bedömt att risken för systemet x är 56/100”.

Länkar – Digital affärsrisk

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top