13 november, 2022

186 – Profet, charlatan eller säkerhetsguru?

Avsnittet: 186 – Profet, charlatan eller säkerhetsguru?
Inspelat: 2022-11-12 (publicerat 2022-11-13)
Deltagare: Erik Zalitis och Mattias Jadesköld.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

En bild på Steve Gibson i keps. Är han en säkerhetsguru eller inte är vad vi diskuterar.
Ah, gubbkeps. Det är nya modet, tydligen.

Lyssna på avsnittet – säkerhetsguru

Medan du lyssnar

Attrition.org har en sida med en ganska ensidig kritik utvalda it-säkerhetsinnovatörer, som de ser som charlataner. Steve Gibson har funnits på den i många år. Är det honom förtjänt? Kanske. Mannen hade en ovana att skriva med säljsnack och uttrycka sig drastiskt och självsäkert och fick sin hemsida hackad som straff. Och han säljer även sig själv som säkerhetsguru.

Han retade upp folk på nätet, så han blev DDOS-ad. Men han har också byggt ett användbart verktyg för att rädda data från skadade hårddiskar och har ett antal verktyg på sin hemsida som ger dig hjälp att välja bättre lösenord eller kolla vilka portar du har öppna på din router.

SQRL är i min mening den mest intressanta lösning han tagit fram. Den låter dig logga in utan namn och lösenord med en QR-kod. Företagen kan spara data om dig och då blir de nöjda. Du kan logga in utan en koppling till din identitet. Men tyvärr verkar inte SQRL ha slagit. Den togs fram 2013 och säkerhetsgurun själv verkar inte kunna knuffa lösningen framåt.

En historia, vi missat att prata om är att han anses ha myntat begreppet spyware. Han blev misstänksam mot RealAudio som var en mediaspelare som skickade hem data om dig, medan den spelade musik. Steve hängde ut Realmedia, som tillverkar programvara och kallade den för ”Spyware”.

Sen är han programledare för podden ”Security Now!” där han tillsammans med Leo LaPorte talar om det senaste i säkerhetssvängen. Och snacka, det kan ha. Leo får knappt en syl i vädret. Men den är bitvis intressant, förutsatt att han inte säger någon groda.

Länkar – säkerhetsguru

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top