8 maj, 2022

#168 – Sberbank mot världen

Avsnittet "Sberbank mot världen" illustreras med några mynt från Sovjetunionen.
Sovjetiska rubel har sällan kommit upp på topplistan över ”heta” valutor. Det är fakta som få betvivlar.

Avsnittet: 168 – Sberbank mot världen
Inspelat: 2022-05-06 (publicerat 2022-05-08)
Deltagare: Erik Zalitis och Mattias Jadesköld.
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Sberbank mot världen

Medan du lyssnar – Sberbank mot världen

Man kan tycka att vi fastnat i diskussioner om Ryssland och Ukraina, men det är precis helt rätt, i och med de senaste månadernas händelser. Fokus är där det behöver vara för att förstå aktörerna ur ett säkerhetsperspektiv. Vårt primära uppdrag är inte att ta ställning eller döma, utan att bedöma utefter kända fakta och händelser.

Helt klart är Sberbank inte någon populäritetsvinnare och har lågt förtroende för sina kopplingar till Kreml, men även hur de favoriserat vissa framför andra och deras bedrägliga verksamhet. Alla stora banker har gjort tveksamma affärer då och då, men Sberbank sticker ut med en lång lista av ogentligheter.

Tidsstämplar

04:09 Sovjet vs Ryssland

Jag uttrycker mig ganska svepande, där jag säger att Jeltsins Ryssland inte var ett särskilt stabilt land (vilket givetvis var sant med Sovjetryssland också). Jag säger också att ”till vissa delar kanske det inte är det idag heller”. Ingenting av det är fel, men det är ganska generaliserande och klarlägger inte heller om jag menar ekonomisk stabilitet, politisk stabilitet eller något annat. Men min poäng är att jag politiskt ser det som att Ryssland varit stabilare under Putin än Jeltsin. Men det är definitivt inte ett högt betyg för någon av dem. Mer ett konstaterande. Jeltsin ledde en skakig demokrati, Putin har gett Ryssland ett totalitärt styre och jag jämför honom senare i programmet med en Romersk kejsare.

11:08: Journalister som försvunnit, mördats eller fängslats

A trail of tears. En lista på dödade journalister enligt CPJ.
En mycket sorglig lista…

Listan på journalister som dött på grund av sitt kall och sin kritik mot Rysslands regering är lång. Jag vill påpeka att Sberbank själva inte är misstänkta för att ha attackerat journalister.

27:46: Telia (Televerket) i hett vatten

Sberbank är inte ensamma om att ha hamnat i hetvatten. Telia tänker man nog inte på i sådana situationer. Men även de har skelett i garderoben.
Ett klipp ur tidningen Advokaten (Länk längre ner på sidan)

Vi har inte tid att diskutera Telias affärer, utan poängterar att även vårt klassiska, Svenska telebolag har haft oegentligheter för sig. Det är inget annat än ett snabbt konstaterande och sedan måste vi gå vidare. Gå till länkarna längre ner på sidan om du vill veta mer. Detta har inget med Sberbank att göra dock.

27:55 Lehman brothers

Det stämmer som jag skrev att Lehman brothers gick i konkurs 2008, men jag har i alla fall kollat en extra gång, så jag verkligen vet. Sberbank har enligt våra noteringar inte påverkats av bankkraschen 2008 på något katastrofalt sätt.

33:59 Glue-records

Mitt försök att förklara DNS-strukturen var ganska oförberett, så här är en bättre illustration som gör det mer klart.

File:Structure DNS.jpg - Wikimedia Commons
Färgglad dns.

Vår hemsida heter www.itsakerhetspodden.se. Den sista punkten efter .se är inte slutet på meningen, utan root-en i strukturen. Därefter kommer landsdomänen, i vårt fall .se. Denna pekar ut vilka DNS-servrar som är ansvariga för en domän. I vårt fall itsakerhetspodden. Länken däremellan kallas för ”glue records” och klistrar ihop det hela. Om strukturen komprometteras, sätter man lättast upp hela nya DNS-servrar eller rensar den man har om de är hos en leverantöre. Sen får man ställa om glueposterna till den nya tjänsten/servrarna och bygga om allting.

Länkar – Sberbank mot världen

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top