27 maj, 2019

Elektronisk röstning?

Igår var det den stora valdagen. Svenska folket gick till valurnorna för att rösta fram vår närvaro i Europeiska unionen. Valurnor, ja. De är ju fortfarande en grej. Idag kan du betala räkningar, köpa varor och deklarera via nätet. Bra va? Borde inte nästa sak vara att rösta via Internet? Allt du behöver göra är att sitta hemma och fylla i ett formulär och avsluta med att signera med mobilt bankid och sedan är allt klart?

Varför har vi inte Internetröstning ännu? Svaret är att det finns ett visst mått av konservatism bland länderna. Men det är så av en bra anledning: om nu röstningen vore elektronisk, skulle fientliga makters påverkan kunna få oöverskådliga effekter. Vi talar om att ett helt lands regering kan tillsättas av hackare styrda av en annan nation. Detta skulle kunna bli katastrofalt. Även om detta inte sker, skulle blotta misstanken om att det KAN ha skett göra att resultatet och regeringens legitimitet ifrågasätts. En annan sak är pappersspåret. Idag finns valsedlarna kvar och kan räknas för att bekräftas och kontrolleras mot vallängder som också finns på papper. Detta är troligen mycket svårt att påverka i stor skala. Denna spårbarhet är själva kärnan i trovärdigheten för hela systemet.

Personligen tror jag att röstning alltid bör vara pappersbaserad. Jag tror inte ens att elektronisk röstning med en skrivare kopplad till elektroniska valmaskiner är tillräckligt säkert. Diebolds valmaskiner i USA där man diskuterade nödvändigheten av att ha ett virusskydd i dem för att kunna lita på dem är ett skräckexempel.

Så beställ gärna skor på nätet, men kräv att få gå till en vallokal trots regn och rusk för att rösta. Det hänger hela vår demokrati på!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top