22 november, 2020

Biometrisk teknik på framfart

Avsnittet: #101 – Biometri med Fingerprints
Inspelat: 2020-11-20 (publicerats 2020-11-22)
Deltagare: Erik Zalitis, Mattias Jadesköld och Christian Fredriksson (VD, Fingerprints)

Svenska Fingerprints leder det globala utvecklingsarbetet gällande biometrisk teknik. Christian Fredriksson drivs av att kunna erbjuda säkrare lösningar som dessutom är enklare att använda för alla. Han har bakgrund i både Nokia och F-Secure.

Christian Fredriksson

Hur fungerar betalning med biometri?

En kontaktlös kortbetalning sker genom att sätta fingret på betalkortets sensor

När vi betalar idag använder vi ju pinkod, vilket inte är någon nyhet. Dessutom kan vi göra helt kontaktlösa betalningar under 500 kronor vilket betyder att om någon kommer över kortet kan obehörig göra betningar upp till 500 kronor med kortet utan pinkod.

Det kortet som Fingerprints har utvecklat, och som rullas ut i Frankrike och Schweiz, har en sensor för att registrera användarens fingeravtryck. Vid en betalning lägger kunden helt enkelt fingret över sensorn och blippar mot terminalen. Ingen kod. Ingen kontakt.

Biometri påskyndat av pandemin

Christian berättar också att pandemin har fått en rejäl skjuts i samband med pandemin där man kräver mer och mer kontaktlösa system. Bland annat beskriver han ett sjukhus i Korea där personal kan låsa upp dörrar till avdelningar med iris. Att just lotten föll på iris som biometrisk källa blev naturligt. Läkare och sjuksköterskor bär ju munskydd och handskar vilket gör det svårt med fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

Hur sparas mitt fingeravtryck?

Informationen om fingeravtrycket sparas endast i kortet och bygger på en algoritm att känna igen ditt finger (eller fler fingrar om du registrerar fler), och vartefter du åldras och blir rynkigare, följer kortet med och lär dina nya drag. På så vis kommer betalningen även fungera under en lång tid.

Eftersom informationen sparas krypterat i kortet skickas det alltså inte till något moln eller så och det går inte att få ut informationen om kortet kommer i orätta händer, så att säga.

Hollywood-myter

Vi har sett det i spionfilmer hur skurkar skär av finger (eller ögat) för att göra en inläsning och öppna den hemliga dörren. Funkar det?

Nej, inte alls. Sensorn i kortet har algoritm för att se att fingret ”lever” så förhoppningsvis ska alla få behålla sina fingrar i framtiden med dessa kort.

Betala i butiker i all ära men hur gör man på webben?

En betalning via en webbplats skulle fungera på samma vis med att nyttja sitt fingeravtryck istället för de där tre siffrorna som finns på kortets baksida (CVV eller CVC).

Vi ser alltså enklare betalningsmetoder framför oss som är mer säkra. Ljus framtid alltså! Det ska bli en riktigt spännande utveckling att följa där biometrisk teknik är på frammarsch.

Fingerprints kampanjfilm ”Ingen är som du!”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top