14 november, 2021

#143 – IT-attacken mot Coop

En blir på Domus från gamla tider. Coop är en gammal butikkedja, med högst moderna problem. Precis som alla andra.
Domus… Någon som minns? Vi gör! Men det har ingen betydelse, för detta är 2021, och hackarna bestämmer om du får handla.

Avsnittet: 143 – IT-attacken mot Coop
Inspelat: 2021-11-12 (publicerat 2021-11-14)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete Nordlo AB.

Lyssna på avsnittet – Coop

Medan du lyssnar – Coop

”Vem övervakar övervakarna?” undrade den Romerska poeten Juvenal. Och det är en bra fråga, Kaseyas övervakningsprogram hade en okänd sårbarhet som hackarna hade koll på och den gjorde att de kunde ta sig in i systemet. Coop var bara en i mängen, men det fick effekt!

Nu har vi ju lite perspektiv på händelserna, så vi kan göra ett preliminärt bokslut med attacken. Allt är inte sagt och gjort ännu, men de verkar ju ha tagit några av hackarna bakom detta, så det kanske blir lite lugnare nu. För en stund. Sen händer mer dåliga saker.

Denna gång avhöll jag mig från att tala för mycket om ”vad händer om vi inte kan lita på att betalningssystemen fungerar i framtiden?”, vilket varit ett kärt ämne i denna podd. Och jag låter bli att psykoanalysera hackarna också, det har vi ju gjort ett antal gånger redan. Coop var bara ett bolag av 1500 och det känns ändå som en rätt liten fångst mot vad det kunde ha varit.

Istället försöker vi få in ett fräschare perspektiv, men detta kan vara svårt, så vi funderar helt enkelt på varför man inte är mer försiktig med övervakningsprogram och deras stora beroenden i våra system. Det har vi pratat om förut, men detta är ett exempel där det visas väldigt klart att det inte är hypotetiska exempel heller.

Länkar – Coop

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top