30 maj, 2021

#126 – Vad händer efter en cyberattack?

Avsnittet126 – Vad händer efter en cyberattack?
Inspelat: 2021-05-28 (publicerat 2021-05-30)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis

Lyssna på avsnittet

Medan du lyssnar

Kan en organisation som blivit hackad överleva? Svaret från de senaste 20 åren är uppenbart: JA! De kan till och med klara sig bättre och vinna i popularitet. Men det finns några saker som verkar krävas:

  • Att regelbundet kommunicera klart, ärligt och öppet.
  • Visa att man tar situationen på allvar och har en plan för att det inte ska hända igen

Men innan man blivit hackad, då? Vi pratar inte om hur man hanterar den framtida attacken, utan hur man hanterar arbetet efter att dammet lagt sig. Och det är:

  • Ha en plan för hur man ska kommunicera med allmänheten, pressen, myndigheterna och andra intressenter och partners.
  • Se till att ha en enad front inför allmänheten. Ingen personal får uttala sig direkt, utan allt kanaliseras genom utpekade representanter.

En sak vi inte riktigt vet är vad som händer om man blir hackad, går ut och säger att allt är grönt och sedan direkt efteråt blir hackad igen. Det känns rent spontant som en situation utan någon form av lyckligt slut.

… och så Klarna. När vi spelade in avsnittet (fredagen den 28 maj) var inte många uppgifter kända, så vi är av naturnödvändighet ganska sparsamma med dem. När fler detaljer dyker upp kommer vi att samla information. I framtiden, när vi har perspektiv på situationen, kommer vi kunna göra en episod om vad som hände och vad vi lärt oss.

Vi visste redan då att Klarna troligen inte blivit hackade och att det rimligen av självförvållat. Men effekten är ändå snarlik då kundernas information exponeras.

Länkar

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top