30 januari, 2019

Tankar om samarbete

Det är kanske dags att lämna tekniken en stund och prata om samarbete. Som säkerhetskonsult, analytiker eller kanske pentestare är det lätt att vara en vägens kämpe. Med sin väska full av datorer, testutrustning och allsköns prylar drar man från kund till kund för att göra sitt jobb. Det har varit mitt liv ett antal år. Det ger en möjlighet att utmana sitt kunnande och lära sig nya ting. Men min erfarenhet är att ett litet team som samarbetar alltid är bättre. Att våra två som testar ett nätverk innebär möjligheten att bolla idéer och få nya uppslag. Hur smart du än tror att du är, kommer du aldrig kunna slå en liten grupp som samarbetar. Och den minsta gruppen är två och den största omkring fem-sex personer. Därefter blir det trögrört.

Många konsulter arbetar just i små grupper som löser problem och kommer fram med fungerande lösningar. Möjligheten att dela upp arbetsuppgifterna och hålla flera processer igång samtidigt kompenserar för den ökade kostnaden för att ha fler än en konsult.

En rätt vanlig kombination bland pentestare kan vara att ha en expert på fysiska tester, en teknisk kunnig och en som vet hur man göra social engineering-attacker. Denna grupp kan troligen ta sig in på vilken kund som helst.

Så för att sammanfatta: ensam är inte stark och specialisering inom säkerhet är ett måste.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top