SPECIAL – Certifieringen som granskar molnjättarna

När den Nederländska regeringen granskade dataflödet i Microsofts enorma plattform Office 365 upptäckte man att
plattformen samlar in data om användaren.

Sedan dess har EUs hjul snurrat och vi reder ut händelserna tillsammans med Anders Jonson som arbetat med Cyber Security Act. Han var en av få svenskar som deltog i EU-möte i Haag gällande säkerhet i de publika molnen.

I detta specialavsnitt pratar vi med Anders Jonson som talade under en av SIG Securitys FOKUS-kvällar i oktober 2019.

Här förklarar Anders mer kring certifieringen och svarar på frågan vilket är det största mervärdet för Sverige av ett Europeiskt certifieringsramverk?

För en innovativ nation som Sverige, så är det troligen möjligheten för våra mindre och medelstora innovativa företag ett genom ”EN” bascertifiering få tillgång till hela EU. Dessutom kunna konkurrera med större globala företag på samma villkor.

Idag drar sig många mindre och nystartade företag att gå ut i Europa eftersom de möter svårigheter eftersom varje marknad har olika krav och regler. För att våga köpa produkter och molntjänster kräver kunder försäkringar om att applikationerna är säkra och att de har utvecklats enligt bästa praxis.

Det är naturligtvis en fördel att kunna använda ETT europeiskt certifikat som uppfyller kundernas krav inte bara i en medlemsstat, vilket ofta är fallet idag, utan i hela EU. Eftersom efterfrågan på säkrare lösningar förväntas öka i hela världen kommer företagen, vars produkter och molntjänster är certifierade, att ha en konkurrensfördel även utanför EU.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top