13 februari, 2019

Hitta din inspiration

Jag vet precis hur det kom sig att jag började med IT-säkerhet. Det var någon gång runt en 2001. Jag hade redan tidigare tyckte säkerhet var intressant, men inte egentligen brytt mig om området så där extremt mycket. Sommaren 2001 tog jag mig tid och patchade alla Windows servrarna. Jag såg till att de alla hade service pack 2 för Windows 2000. Sen kom hösten och den blev rykande het när Nimda äntrade scenen. Denna mask attackerade Windows 2000-servrar och de jag hade patchat och uppgraderat klarade sig givetvis. Men den stora delen av koncernen jag jobbade på hade inte uppdaterat och de fick enorma problem. Jag ingick i ett litet ad hoc-team som hjälpte andra delar av koncernen att hantera utbrottet. Detta var endast möjligt då vi själva inte var drabbade och kunde hjälpa de som var. Detta var den händelsen som gjorde att säkerhet blev en passion för mig.

Säkerhetsområdet är stort och det är omöjligt att lära sig allting om det. Jag valde nätverkssäkerhet och webbapplikationer. Vilket och blev de delar av IT-säkerhetsområdet jag ofta jobbar med. Min inspiration var de stora maskarna i början av 2000-talet. Det är så jag ”byggde min plattform” och började lära mig. Redan 2004 kände mina vänner mig som den som intresserar sig för säkerhet och på den vägen är det.

Jag tror det är viktigt för den som ska börja jobba inom IT-säkerhetsbranschen att hitta sin inspiration och vilka områden han eller hon ska vara passionerad om. Det kan vara så att ditt tidigare område dikterar var du hamnar. Om du utvecklat i php eller asp.net, kanske du blir passionerad inom webapplikationssäkerhet, medan någon som installerat PC-klienter istället börjar sin bana med att härda sagda klienter eller jobba med thin clients och härdning av dessa.

Kom tills sist ihåg att alla verktyg, certifieringar och ramverk bara kan ge dig stöd. Din passion och applicerandet av ditt kunnande är det som fäller avgörandet om vilket intryck du kommer göra på världen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top