31 oktober, 2021

#141 – Maria Dufva

Maria Dufva framför en mikrofon i ett konferensrum.
Maria Dufva i vårt samtal om ibland ganska mörka saker på nätet och hur barn- och ungdomar kan råka ut.

Avsnittet: 141 – Maria Dufva
Inspelat: 2021-10-27 (publicerat 2021-10-31)
Deltagare: Mattias Jadesköld, Maria Dufva och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete Nordlo AB.

Lyssna på avsnittet – Maria Dufva

Medan du lyssnar – Maria Dufva

Vi går ju ofta mellan teknik och samhälle, eftersom IT-säkerhet påverkar allt och påverkas av allt. Onsdagen den 27 oktober mötte jag och Mattias Maria i en lokal i centrala Stockholm. Hon är en modern nätmedborgare som till skillnad från oss förstår sociala media som Instagram. Hon kallade mig skämtsamt för ”Boomer”, vilket inte är korrekt, men som jag upplever som hedrande. Dock har hon en poäng: unga och äldre lever i två helt olika världar. Facebook är för generation-X och äldre.

Maria Dufva är författare och har en bakgrund som kriminolog, vilket gör att det fascinerar mig att hon är så positiv med tanke på allt hon sett i sitt yrke. Men kanske måste man ha en sådan syn för att kunna erbjuda en lösning på problemet. Hon påminner i sitt sätt att verka på min morsas uttryck: ”Det är inte en situation i sig själv som betyder något, utan vad man gör med den”.

Här är vi alla. Jag tar upp en narcisistisk tredjedel av bilden eftersom mina armar inte är tillräckligt långa och bakom mig sitter Mattias och Maria.

Nätet – fullt med allt vårt hopp och våra värsta farhågor

Maria påpekar att det är föräldrarna som måste se till att barnen får veta att de kan förvänta sig otrevligheter på nätet, det är bara så det är och då måste man veta hur man hanterar situationen. ”Det finns de som försöker lura gamla på nätet och truckförare”, säger hon också. Och för alla som kopplar upp sig på nätet verkar det finnas ett antal brottslingar som jagar dem. För barn- och ungdomar, får de ständiga förfrågningar om nakenbilder.

Att lyssna på allt detta gick i alla fall mig till sinnet, vilket hörs i slutet av programmet när vi talar om att folk fotar och filmar folk som dött i olyckor direkt på olycksfallet. Det blev lite för mycket för mig. Och då förstår jag just hur mycket Maria Dufva måste försöka se positiva saker trots hur eländigt det kan vara.

Allt detta är viktigt och intressant, men knappast upplyftande och får en att undra om vi hade kunnat gissa detta när Internet blev populärt i slutet av 90-talet. Jag gjorde det i alla fall inte.

Länkar – Maria Dufva

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top