5 september, 2021

#132 – SD-toppen som trodde han var anonym

En kamera ritad på en vägg, för att påminna dig om att du inte är anonym.
Alla med rent mjöl i påsen får dansa nakna inför kameran…

Avsnittet: #132 – SD-toppen som trodde han var anonym
Inspelat: 2021-09-03 (publicerat 2021-09-05)
Deltagare:  Mattias Jadesköld, Erik Zalitis

Lyssna på avsnittet

Medan du lyssnar

Anonymitet är effekten av att ingen vet vem det är som gjort något eller står bakom något. Det är tryggheten att skriva sina innersta tankar på Internet och aldrig behöva svara inför dem. Vi tror att vi förstår när vi är anonyma, eftersom det varit rätt enkelt att förstå innan Internet. Men med Internet, kastas allting över ända och resurserna som krävs för att vara anonyma är idag omöjliga att frambringa för en vanlig användare. Tänk efter: om du lämnar spår överallt du går och några få spår räcker för att du ska kunna spåras, då får du aldrig lämna efter dig något som kan kopplas till dig.

Men du står nu mot grupper som samarbetar, underrättelsetjänster och organisationer. Du står mot möjligheten att lägga ut problemet att hitta dig till 100 000-tals personer i ett stort forum som Flashback. Maskininlärning matas med allt data och ser mönster som vanliga människor troligen inte skulle se och med både människor och maskininlärning som samarbetar finns inte mycket hopp.

Inte fullt så anonyma brottslingar måhända

Man kan tycka att brottslingar är dumma och en del är det nog, men ofta faller de på att de tar större och större risker och sen gör de ett litet misstag. Men när är ett misstag ett misstag? Om vi tar Fogelklou, som vi ännu inte vet om han är skyldig, måste man ändå se att bevisen mot honom är mycket trovärdiga. Låt oss leka med tanken att det var han: var felet han gjorde att beskriva sin ”Terminator-rutin” i duschen och samtidigt använda snarlika namn? Ja, det är ju det både jag och Mattias säger i podden.

Tänk själv här: om du vill vara anonym, är det alltså vanskligt att ha samma personlighet och historia för olika identiteter på Internet. Du måste alltså skapa en alternativ persona för dig själv som gärna INTE har samma värderingar som du själv.

Vad som kan spåra dig förutom det vi pratade om ovan, är tidpunkter, referenser till området du bor i och hur du skriver. Att spåra vem som skrev en text, finns det mycket forskning gjort om. Och det är möjligt med hög säkerhet att binda en anonym text till en person om man har hans eller hennes officiella skrivna prosa.

En teknisk vy på det där med att vara anonym

Men vi måste vara tekniska också, och det är klart att vi inte har mycket att vinna på proxies, anonymiserings-VPN och TOR-browsers. Det är kanske tragiskt, men i alla våra fall är det texterna och inte metadata som fällde avgörandet. Det finns användning för alla teknik, men anonymiserings-VPN slår mig som mest användbara om du vill titta på Amerikanska TV-serier på Hulu. Sorry, men VPN skyddar dig troligen mest mot nyfikna grannar. Staten kommer alltid kunna övervaka dig om de känner att de behöver. Tror du att du kan lura SÄPO och MUST? Seriöst?

Det har varit ett långt och smärtsamt farväl till privatliv och anonymitet. Men här är vi nu och det går inte att stoppa anden tillbaka i flaskan. Men en liten tröst: när vi alla är nakna och uthängda, bryr sig någon till sist?

Vad det känner Apple Child safety, är jag personligen positiv till den, då det är ett mycket nödvändigt skydd. Mitt enda problem är om jag litar på Apple och tycker att uppladdning av barnens bilder till deras datacenter är en bra idé. Tillit är svårt även om jag anser att frivillig tillit är acceptabel mot företag och organisationer. Det är då föräldrarna som avgör om skyddet ska vara på eller inte. Och den som är över 18 bestämmer själv!

Men tänk om 20 år, när bilder läckt från Apple och de nu fullvuxna barnen stämmer sina föräldrar. Var är vi då? Ingenting av detta är enkelt.

Chatcontrol 2.0 slår mig som ett carte-blanche för EU att installera trojaner på folks datorer om de är misstänkta (hur skulle det annars funka när det gäller end-to-end kryptering?)

Länkar – Anonym

Felaktigheter – Anonym

  • Mattias säger att hund-historien rör Yahoo, men det var faktiskt AOL som gjorde blundern.
  • Erik pratar om ”Onion browsing”, när det korrekta namnet är ”Onion routing”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top