22 augusti, 2021

#130 – Gigekonomi och säkerhet

Googlesökningsresultat där "Are voi scooters safe" kommer långt ner i resultatet. Gigekonomin är inte vad den varit. :)
Ok, nu fick jag det sagt (igen)…

Avsnittet: 130 – Gigekonomi och säkerhet
Inspelat: 2021-08-18 (publicerat 2021-08-22)
Deltagare:  Mattias Jadesköld, Erik Zalitis

Lyssna på avsnittet

Medan du lyssnar

Nu är sommaren påväg att ta slut och Mattias och jag äntrar således studion och tar plats framför mikrofonerna. Ämnet är gigekonomin och det är ju det nya heta. Alltså att man tar korta påhugg och använder en ”mäklare” för att skaffa jobb. Det kan vara att leverera varor, mat eller att hjälpa någon att flytta. Mäklarna är en kopplingspunkt mellan arbetstagaren och de som vill få jobb utfört.

I Foodoras och Uber Eats fall är det till och med ännu mer komplicerat med arbetstagare/förare, kunder och restauranger. Dock är det inte utan risker. Man kan säga att alla IT-säkerhetsrisker som finns i samhället i övrigt, även gäller ”giggare”, men mer specifikt finns följande saker som gäller den som ger sig in i branschen.

  1. Arbetstagaren är sin egen IT-säkerhetsavdelning och ansvarar för att inte data försvinner, att de får betalt, att ingen kan påverka deras appar som de har för att ta jobb.
  2. Alla som ”giggar” är beroende av kundernas betyg (”stjärnor”) och deras betyg på andra gigsiter blir tillsist ett CV så att säga. Man kan säga att dessa stjärnors är korrekthet och att ingen fuskar är skillnaden mellan att ha jobb och att gå arbetslös.
  3. Datat är mycket värdefullt för arbetsgivarna/mäklarna. Elsparkcyklarna samlar information om vem som åker, var de åker, hur de åker och mycket annat. Men, framförallt, konkurrenter, främmande makter och myndigheter kan ha stort intresse i detta. Man skulle kunna säga att elsparkcyklarna INTE är den primära produkten, utan det är dess förmåga att leverera ditt privatliv och dina mönster som är ”the killer app”.
  4. Ditt privatliv har dött efter en längre tids sjukdom. Älskad och saknad.
  5. För att summera: gigekonomi handlar om att lita på många parter, vilket ökar komplexiteten för den som levererar varor.

Länkar – gigekonomi

Felaktigheter – gigekonomi

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top