28 februari, 2021

#113 – Gisslandramat i San Francisco

Golden gate-bron inhöljd i en mystisk dimma. En bra metafor för att det okända i att inte ens kunna komma åt sitt eget nätverk. Vi är meta idag. Mycket meta.

Avsnittet: 113 – Gisslandramat i San Francisco
Inspelat: 2021-02-17 (publicerat 2021-02-28)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis

Lyssna på avsnittet

Medan du lyssnar

I slutet av avsnittet ”Hotet Inifrån” nämnde jag problemet den osannolika historien om Terry Childs och Mattias och jag tyckte den historien i sig skulle vara intressant att berätta. Så vi tar oss tillbaka till San Francisco 2008 och försöker förstå vad det egentligen var som hände.

Vi avslutar genom att kort ta några av de viktigaste punkterna för att undvika denna typ av händelser, som vi slog fast i vårt tidigare avsnitt:

  • ”Least privilege” – bara ge användarna exakt de rättigheter de ska ha.
  • ”Separation of duties” – se till att kritiska handgrepp kräver att minst två personer är närvarande för att kunna utföras. Var av dem ska då ensamma inte kunna utföra uppgiften.
  • ”Forced vacation” – Tvinga de med höga behörigheter att ta semester för att hindra dem från att ensamma kunna driva en plan för att utföra olagliga handlingar mot sin organisation. Under deras semester kommer en annan person ta över och är då sannolik att upptäcka irregulariteter. Detta skyddar också mot misstag om folk blir trötta och ofokuserade med tiden.
  • Skapa en kultur där man ser till att folk inte accepterar slarv med säkerheten eller att man gör saker som kan vara brottsligt.
  • Se till att ha en livs-cykelhantering där man kontinuerligt ser över rättigheterna när användare byter arbetsuppgifter eller avdelningar.
  • Se till att konton skyndsammast tas bort eller kanske bättre, deaktiveras när någon slutar eller tar tjänstledigt.

Just det ja, vårt snack om min tidiga karriär och mannen som erbjöd domän admins rättigheter till en kvinna som en flirt, finns beskrivet mer i detalj här.

Däremot är detaljerna om mannen som skapade en tidbomb i ett program han skrev svåra att hitta något mer att berätta om, eftersom det tystats ner en del. Det är en historia som jag fick höra om på 90-talet från de som jobbat där ett tag, men jag kan inte säga någon om trovärdigheten i den. Så den kanske hör hemma bland fiskerihistorier mer än något annat.

Länkar

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top